Vojenská koalícia Saudskej Arábie ohlásila zastavenie bojov v Jemene počas ramadánu

TA3 TASR
30.3.2022 07:56

Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie v utorok večer oznámila, že počas nadchádzajúceho moslimského pôstneho mesiaca ramadán zastaví bojové operácie v Jemene. Jednostranné prímerie sa začne v stredu ráno.

Jemen dieťa pomoc 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Koalícia týmto oznamuje zastavenie vojenských operácií v Jemene od 30. marca 2022 od 06.00 h (05.00 h SELČ)," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnila saudskoarabská tlačová agentúra SPA. Zároveň so zastavením operácií budú prebiehať v saudskoarabskom Rijáde aj rokovania o ukončení jemenského konfliktu, čo má podľa koalície "vytvoriť pozitívne prostredie pre mierové úsilie počas posvätného mesiaca ramadán".

Regionálne rokovania venované vojne v Jemene, ktoré organizuje Rada pre spoluprácu arabských krajín Perzského zálivu, sa v Rijáde začali už v utorok a mali by potrvať do 7. apríla. Okrem zástupcov Bahrajnu, Kuvajtu, Ománu, Kataru, Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov sa na nich zúčastňujú aj predstavitelia jemenskej medzinárodne uznanej vlády a vyslanci OSN a USA.

Rozhovory však bojkotujú jemenskí povstalci, tzv. húsíovia, ktorí odmietli prísť na územie Saudskej Arábie - svojho úhlavného nepriateľa. Podľa pozorovateľov to vzbudzuje pochybnosti, či rokovania bez povstalcov môžu priniesť nejaké výsledky. Húsíovia žiadali, aby sa diskusie konali v nejakej neutrálnej krajine.

Organizácia Spojených národov a diplomati sa snažia o to, aby v Jemene počas ramadánu, ktorý sa začne počas budúceho víkendu, zavládlo v Jemene úplné prímerie. Zatiaľ nie je jasné, či sa k prímeriu, ktoré vyhlásila koalícia, pridajú aj Iránom podporovaní jemenskí povstalci. Húsíovia predtým uviedli, že by boje mohli zastaviť od soboty, čo však podmienili splnením viacerých podmienok zo strany koalície.

Počas vojny v Jemene, ktorá prebieha od roku 2014, zahynuli už desaťtisíce ľudí a milióny ďalších boli nútené opustiť svoje domovy. V krajine v dôsledku bojov vypukla jedna z najväčších humanitárnych kríz súčasného sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok