Poľsko na summite NATO požiada o vyslanie mierovej misie na Ukrajinu, oznámil poľský premiér

TA3 ČTK
18.3.2022 11:34

Poľsko na nasledujúcom summite NATO budúci týždeň v Bruseli formálne požiada o vyslanie mierovej misie na Ukrajinu. Oznámil to v piatok poľský premiér Mateusz Morawiecki, napísala agentúra Reuters.

O rovnakom návrhu hovoril pri návšteve Kyjeva aj poľský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński, misia by sa podľa neho mala byť schopná sa sama brániť. Ostreľovanú ukrajinskú metropolu navštívil spoločne s Morawieckým a českým a slovinským premiérom Petrom Fialom a Janezom Janšou. Morawiecki teraz pred novinármi uviedol, že niektoré opatrenia, ktoré boli ešte pred týždňom nemysliteľné, sú len po niekoľkých dňoch vojnového vývoja prijateľné, píše server WNP.pl.

"Keď teraz bomby padajú čím ďalej tým bližšie k poľským hraniciam, využijeme to ako argument, ako v kontexte tých najprogresívnejších návrhov (ukrajinského) prezidenta Volodymyra Zelenského, tak našich návrhov formulovaných v Kyjeve," povedal Morawiecki.

Neďaleko ukrajinského Ľvova, ktorý sa nachádza niekoľko desiatok kilometrov od poľských hraníc, v piatok dopadli štyri ruské rakety. Vypálené boli zrejme z Čierneho mora. Minulú nedeľu zomrelo pri ruskom útoku na vojenskú základňu pri poľských hraniciach najmenej 35 ľudí.

Rusko podľa Morawieckého musí pochopiť, že zvrchované štáty majú právo si na svoje územie v rámci jeho obrany pozvať koho chcú, napísal WNP.pl. Na misii sa však najprv musia zhodnúť členské krajiny NATO.

Proti vyslaniu podobnej misie, ako navrhoval Kaczyński, sa podľa nemeckej tlače v stredu ohradil nemecký kancelár Olaf Scholz. Naopak Česko je na debatu ohľadom mierovej misie pripravené, povedala dnes česká ministerka obrany Jana Černochová.

Mimoriadny summit NATO, kde budú prezidenti a premiéri krajín Severoatlantickej aliancie rokovať o pomoci napadnutej Ukrajine a spoločnom postupe voči Rusku sa bude konať 24. marca. Na rovnaký deň je plánovaný aj summit Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok