Hamran a Lipšic prehovorili o ruskej špionáži na Slovensku. O čo išlo v akcii Kaťuša?

TA3
15.3.2022 11:46

Dočasný policajný prezident Štefan Hamran a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic vystúpili na tlačovej besede, aby povedali viac o kauze vyzvedačstva a korupcie v súvislosti s ruskou špionážou na Slovensku.

Prehliadky v štyroch mestách

Príslušníci NAKA a vojenského spravodajstva vykonali 11. až 14. marca zaisťovacie úkony zamerané na eliminovanie činnosti agentúrnej siete spravodajských služieb Ruskej federácie pôsobiacich na území Slovenska, priblížil Hamran. Doplnil, že takisto boli vykonané opatrenia na zamedzenie činnosti spravodajských dôstojníkov týchto spravodajských služieb.

V rámci dvoch zaisťovacích akcií boli vykonané aj domové prehliadky, ktoré sa týkali Košíc, Vranova nad Topľou, Ružomberka, a Liptovského Hrádku. V rámci akcií zadržali štyroch ľudí, dvoch obvinili. Jednu osobu navrhli stíhať väzobne, priblížil policajný prezident. 

Hamran povedal o týchto štyroch osobách viac. Prvou z nich je Bohuš G., ktorý pôsobil v Košiciach. "Je to dopisovateľ aktuálne štátom blokovaného internetového webu Hlavné správy," vysvetlil Hamran s tým, že muž sa polícii už priznal. Hamran spresnil, že Bohuš G. pracoval ako spravodajský agentúrny kontakt pre spravodajských dôstojníkov vojenskej rozviedky GRU Ruskej federácie. Tí pôsobili na území SR pod krytím diplomaticekj misie v rámci ruskej ambasády.

"Ďalšou osobou je Jozef M. z Vranova nad Topľou, ktorý je bývalým asistentom poslanca NR SR," vysvetlil Hamran s tým, že práve prostredníctvom poslaneckého asistenta sa snažil Bohuš G. čerpať citlivé informácie z parlamentu. Ďalšou zadržanou osobou bol Bohuš M. z Ružomberka, ktorý je bývalým príslušníkom Sovenskej informačnej služby. V SIS pôsobil až do konca roka 2021. Poslednou zadržanou osobou je Pavel B. z Liptovského Hrádku, ktorý pôsobil na Vojenskej akadémii v Liptovskom Mikuláši.

Dve samostatné akcie

Lipšic spresnil, že išlo o dve samostatné akcie. Prvá sa konala pod názvom "Matrioška" sa týkala prvých troch zadržaných a druhá pod názvom "Kaťuša" sa týkala vedúceho katedry a bývalého prorektora Vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši.

Bývalý funkcionár vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši Pavel B. je podozrivý z dlhodobej spolupráce s ruskou vojenskou rozviedkou, ktorej mal odovzdávať mimoriadne citlivé dokumenty. Pre obavu z pokračovania v trestnej činnosti mu navrhli väzbu.  

V súčasnosti sú obvinené dve osoby za zločiny vyzvedačstva a prijímania úplatku, obidvom hrozí trest odňatia slobody v rozsahu od 4 do 13 rokov, nasledovať bude však ďalšie vyšetrovanie.

Celú tlačovú besedu si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok