Slovensko je úplne závislé od ruského plynu a ropy, uviedol bývalý rektor Slovenskej technickej univerzity

TA3 TASR
14.3.2022 12:48

Slovensko je úplne závislé od ruského plynu a ropy, urobiť zmenu dodávateľov týchto komodít nie je jednoduché. Uviedol to bývalý rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Vladimír Báleš na pôde Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku v diskusnom podujatí Budúcnosť priemyslu v klimaticky neutrálnej Európe, ktoré organizovala Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ).

Jamal pokračuje v reverznom móde, objem prepravovaného plynu prudko vzrástol
TASR/AP (ilu)

"Prejsť na novú technológiu spracovania ropy z iných zdrojov nebude pre Slovnaft jednoduché. To isté platí aj pre plyn, pretože na Slovensku sú mnohé fabriky nastavené na zloženie ruského plynu. Odstaviť ruský plyn a prejsť na iné zdroje, napríklad na LNG (skvapalnený plyn), nebude z hľadiska technológie tiež jednoduché," upozornil Báleš.

Aj horáky v domácnostiach sú podľa neho nastavené na ruský plyn. "Zloženie plynu, ktoré by sme mohli dostávať z iných zdrojov, by mohlo robiť technické problémy," podčiarkol.  

Využitie ropy

Spresnil, že ropa sa používa na výrobu pohonných látok, asfaltu a rôznych chemikálií. "Plyn, to je predovšetkým v SR Duslo Šaľa, ktoré je hlavným výrobcom hnojív. Bez plynu by táto fabrika bola úplne odstavená," dodal Báleš.

Aj podľa slov tajomníka RÚZ Martina Hoštáka je závislosť SR od dodávok z Ruska kritická. "Pri plyne nemáme žiadnu alternatívu, preto pri zavádzaní sankcií voči Rusku treba byť obozretní. Rýchle zastavenie dodávok plynu by mohlo znamenať nevratné poškodenie technológií výrobných podnikov," upozornil Hošták.

Dodávateľov plynu treba podľa jeho slov diverzifikovať a postupne sa odpájať od Ruska. "Pri uvaľovaní sankcií treba byť obozretní, aby 'nepadla' ekonomika, lebo v slovenskom priemysle je zamestnaných asi 600-tisíc ľudí," poznamenal tajomník RÚZ.

Ceny energií

Aj podľa Antona Szalaya, člena Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru a predsedu Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb, nie je jednoduché "odstrihnúť sa" sa rýchlo od dodávok plynu a ropy z Ruska, lebo ceny energií majú dosah na všetkých, na domácnosti i zamestnávateľov, ale tiež v zdravotníctve na nemocnice. "Tie musia byť zásobované energiami, ceny ktorých sa v posledných mesiacoch neúmerne zvýšili," dodal Szalay.

Podľa Lívie Vašákovej, generálnej riaditeľky sekcie plánu obnovy Úradu vlády SR sa závislosť pri rope a plyne od Ruska dlhodobo znižuje, ale deje sa to príliš pomaly. "Bude sa to musieť zrýchliť, napríklad znížením spotreby týchto komodít," doplnila. Z peňazí EÚ sa podľa nej podporujú renovácie, napríklad zatepľovanie budov, ktorým sa znižuje objem spotrebovaného plynu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok