Majiteľ penziónu ubytoval dve ukrajinské rodiny: Niet sa čoho obávať, sú rovnakí ako my

TA3
11.3.2022 11:44

Vojnovým utečencom z Ukrajiny pomáhajú už aj majitelia hotelov, penziónov či apartmánov. Odkiaľ si zisťujú, ako a komu môžu pomôcť, ak chcú? Sú tieto informácie dostatočne zrozumiteľné a ľahko dostupné? Odpovede sme hľadali v rozhovore s podnikateľom Jurajom Límom.

Utečencom z Ukrajiny pomáhajú ľudia z celého Slovenska. Niektorí sa rozhodli ponúknuť rodinám svoje domy, k pomoci sa pridali už aj ubytovacie zariadenia. V penzióne Juraja Líma sú ubytované dve ukrajinské rodiny. „Začali sme oznamom na sociálnych sieťach. Oznam sa stal virálnym, bol zdieľaný. Potom nás kontaktovali rodiny a neskoršie sme sa zaregistrovali aj na oficiálne weby štátnej správy,“ vysvetlil proces ubytovania Lím.

Ubytovacie zariadenia by sa mali prihlásiť Zväzu cestovného ruchu, ktorý združuje túto dféru pomoci. Je to nutné? „Myslím, že to nie je nutné, ale potrebné. Všetci ale sledujeme rovnaký cieľ – chceme pomôcť a ubytovať.“

Je situácia prehľadná? Nájdu všetci v núdzi pomoc? Juraj Lím si myslí, že informácie sú dostatočné. Pripúšťa, že k nedostatkom prísť vzhľadom na stres môže, no aj u nich ubytované rodiny tento proces zvládli. „Ak si oni nenájdu informáciu, tak informácia si nájde ich,“ povedal.

Na Slovensku je mnoho ľudí, ktorí chcú s ubytovaním pre utečencov pomôcť, no niektorí sa boja. „Títo ľudia sú navlas rovnakí ako my. Majú rovnaké autá, rovnaké zmýšľanie, doteraz využívali všetky aspekty života, ktoré využívame aj my. Akurát ich však zasiahla vojna. Niet sa čoho obávať. Majme na mysli, že dnes pomáhame my im a zajtra môže niekto pomáhať nám,“ uzavrel majiteľ penziónu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok