Matovič je hlavou stále v opozícii, vzťahy vo vláde sú neisté. Koalícia vstupuje do druhého polčasu

TA3
10.3.2022 07:00

Vládna koalícia vstupuje do druhého polčasu vládnutia. Pred dvoma rokmi bolo kreovanie koalície v réžii OĽANO Igora Matoviča tesne pred finišom. Koalíciou od začiatku zmietali spory a jej predstaviteľov nezmierila ani pandemická kríza. Hádky napokon vyústili do výmeny na poste premiéra.

matovič heger
TASR/Martin Baumann

Matovič stále v opozícii

Neskôr došlo ešte k ďalším preskupeniam medzi koaličnými stranami a turbulencie sa premietli aj do extrémne vysokej nedôvery občanov voči vláde. Čo sa koalícii za dva roky podarilo, čo sa nepodarilo a ako je pripravená zvládnuť dôsledky vojny na Ukrajine? O tom sme hovorili s politologičkou Anetou Világi.

Vládu na čele s OĽANO podľa politologičky nebudeme hodnotiť ako najlepšiu, ktorú sme kedy mali, o čo sa pričinili krem nepriaznivých vonkajších okolností aj jej členovia v rámci koalície. Ide najmä o to, ako si nastavili vzájomné vzťahy a ako sa následne prezentovali pred verejnosťou.  

Világi poukázala na to, že ani samotní členovia vlády by nevedeli povedať, aké budú ich vzťahy v rokoch vládnutia, ktoré im ešte ostávajú. Vládnu medzi nimi osobnostné animozity, zároveň má každý úplne iný štýl robenia politiky. Ako povedala politologička, líder OĽANO Igor Matovič nezvládol prechod z opozície do vlády, nepodarilo sa mu zmeniť prístup a namiesto kritizovania nezačal vyjednávať a tvoriť politiku. "Najprv príde s dobrým nápadom, ktorý predstaví všetkým obyvateľom Slovenska a potom o ňom začne vyjednávať," skonštatovala Világi.

Zmierlivý Heger

Eduard Heger, ktorý vystriedal Matoviča v premiérskom kresle, pôsobí podľa Világi v prvom rade ako pokojný človek, ktorý komunikuje zmierlivým tónom. Takto pôsobí aj v pozícii premiéra a nepúta na seba zbytočne pozornosť. Világi doplnila, že aj z perspektívy politických partnerov je Hegerov prínos v zmene atmosféry počas rokovaní vlády evidentný. Nálada je konštruktívnejšia aj pokojnejšia.

O Hegerovi niektorí hovoria ako o slabom premiérov. Podľa Világi mu však integrita nechýba, premiér sa viackrát dokázal zachovať inak ako jeho stranícky šéf Matovič. Stalo sa tak v prípade sporu okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, ktorej sa Heger zastal aj napriek tomu, že ju Matovič kritizoval. Heger sa postavil aj na stranu ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, proti ktorému Matovič taktiež vystupoval.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok