Rezort vnútra kritizuje košického primátora. O problémoch s utečencami sa dozvedeli až z médií

TA3 TASR
9.3.2022 11:56

Za neakceptovateľné rozsievanie paniky označilo ministerstvo vnútra vyhlásenie košického primátora Jaroslava Polačeka o tom, že mesto v súvislosti s prílevom vojnových utečencov z Ukrajiny začína čeliť humanitárnej katastrofe.

"Najabsurdnejšie na celom tomto teátre však je, že ZMOS (Združenie miest a obcí Slovenska) a dokonca aj ten 'zlý štát, ktorý sa o nikoho nestará,' sa prvýkrát dozvedajú o akýchkoľvek problémoch mesta až z médií, nehovoriac o panike, ktorú už medzi obyvateľmi rozosial," napísal v stredu minister vnútra Roman Mikulec na sociálnej sieti.

Ministerstvo vnútra SR uviedlo, že od začiatku konfliktu na Ukrajine intenzívne spolupracuje aj prostredníctvom okresných úradov so ZMOS, ktoré je prítomné na všetkých strategických poradách a koordinačných štáboch, kam prichádza s požiadavkami obcí.

"Okresný úrad Košice realizuje stretnutia okresného krízového štábu, na ktorom sa zdieľajú všetky dostupné informácie. Zo strany primátora mesta Košice boli na poslednom zasadnutí krízového štábu deklarované požiadavky na presné počty očakávaných utečencov z Ukrajiny, na informácie o tom, koľkí ostanú v Košiciach a koľkí budú pokračovať ďalej a iné. Takéto čísla nie je reálne mať k dispozícii, vychádzame len z údajov, ktoré dostaneme z hraničných priechodov," uviedol tlačový odbor rezortu. V súčasnosti pritom väčšina obyvateľov Ukrajiny mestom len prechádza a pokračuje ďalej za rodinou alebo do iných krajín.

Primátor Košíc podľa rezortu dostal rovnaké inštrukcie ako všetky iné obce a mestá. "Mal a má k dispozícii všetky komunikačné kanály, ktorými dokáže riešiť akýkoľvek problém, ktorý sa v súvislosti s utečencami vyskytne. Ministerstvo vnútra s poľutovaním konštatuje, že o údajnej humanitárnej katastrofe sa dozvedá prvýkrát až z médií, keďže primátor mesta opustil okresný krízový štáb v priebehu rokovania. V tejto situácii je podobné rozosievanie paniky medzi obyvateľmi absolútne neakceptovateľné," konštatovalo ministerstvo.

Mikulec uviedol, že primátor druhého najväčšieho mesta na Slovensku teatrálne vyhlásil v Košiciach humanitárnu katastrofu a obvinil štát, že s tým nič nerobí.

Podľa Polačeka pri riešení náporu prichádzajúcich vojnových utečencov chýbajú riadiaca jednotka zo strany štátu smerom na samosprávu, efektívna podpora, informovanie či manažovanie. 

"Mestu Košice hrozí, respektíve v tejto chvíli už začína čeliť humanitárnej katastrofe. Aj keď robíme všetko, čo je v našich silách, len s dobrovoľníkmi a bez akejkoľvek pomoci štátu už nebudeme vedieť zvládnuť postarať sa o ďalších obyvateľov Ukrajiny, ktorí každý deň v čoraz väčšom počte prichádzajú do nášho mesta," povedal v utorok, 8. marca, s tým, že rokovanie okresného krízového štábu neprinieslo riešenie.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok