ROZHOVOR: Trumpova sociálna sieť bude najprísnejšia zo všetkých, hovorí špecialista

TA3/Henrieta Mihalková
3.3.2022 06:00

Sociálna sieť Truth Social, ktorú má pod palcom exprezident USA Donald Trump nemala práve najšťastnejší začiatok. Prvé reakcie hovoria o kópii Twitteru, a zdá sa, že nemožno očakávať ani sľubovanú väčšiu slobodu prejavu. Trumpovi, ktorý má stále prezidentské ambície, však môže opäť pomôcť dláždiť cestu do Bieleho domu. O tom, ako vyzerá Truth Social, čím môže byť príťažlivá pre Slovákov, nám v rozhovore povedal Tony Dúbravec, špecialista na sociálne siete.

ROZHOVOR: Trumpova sociálna sieť bude najprísnejšia zo všetkých, hovorí špecialista
Archív A.D.

V rozhovore sa dočítate:

  • v čom má byť Trumpova sociálna sieť výnimočná,
  • prečo sa zdá, že bude z hľadiska slobody slova najprísnejšia,
  • čím bude Truth Social pre Slovákov zaujímavá, a či vôbec,
  • ktoré sociálne siete ohrozí,
  • či bude liahňou pre dezinformácie,
  • či sa Trumpovi navrátia followeri z Twitteru.

Aplikáciu Truth Social mali sprístupniť na stiahnutie cez App Store v nedeľu v noci, no neodštartovala úplne úspešne. Niektorých používateľov po registrovaní presunuli na akýsi poradovník. Čo sa po spustení stalo? Môžu si ju už ľudia vôbec stiahnuť?

Stiahnuť si ju, samozrejme, môžu, ale v poradovníku budú stále. Aplikácia ešte minimálne mesiac nebude kompletne funkčná. Čo sa stalo nevysvetlil zatiaľ nikto. Zrejme ide o taktiku, ktorou chcú regulovať počet používateľov a vychytávať chyby. Tiež môže ísť o marketingový zámer, keďže byť v poradovníku znamená obrovský záujem.

Záujemcom, ktorú si ju "predobjednali", sa aplikácia automaticky stiahla do telefónu. Ak tomu správne rozumiem, tak im je však zatiaľ zrejme k ničomu. Prístup k testovacej verzii dostalo však asi 500 testerov. Aké sú zatiaľ ohlasy na funkčnosť aplikácie? Čo hovoria prvé recenzie?

Zatiaľ som nenarazil na vyjadrenie niekoho z testerov. Novinári, ktorí o aplikácií písali, narazili na problém poradovníka. Na teraz je možné povedať, že Truth Social je v podstate kópia Twitter-u iba v inej farbe a namiesto tweetov pridávate „truths“. Tiež vieme, že sociálna sieť využíva open-source systém Mastodon, čo zo začiatku na webe „zabudli“ spomenúť, a logo sa nápadne podobá na logo britskej energetickej firmy Trailar.

Tony Dúbravec je špecialista na sociálne siete. Okrem toho, že sa stará o online komunikáciu viacerým slovenským značkám, tvorí aj vlastný podcast a školí v oblasti využitia sociálnych sietí.

Existujú už údaje o tom, koľko ľudí si aplikáciu stiahlo alebo sa ju pokúšalo stiahnuť?

Za prvý deň to bolo 170-tisíc stiahnutí. Po dvoch dňoch 350-tisíc. Predpokladám, že aktuálne môžeme hovoriť o nižších jednotkách miliónov.

V čom má byť podľa Donalda Trumpa sociálna sieť Truth Social odlišná napríklad od Twitteru alebo Facebooku? Sľubuje Trump väčšiu "slobodu prejavu"?

Áno, sľubuje, ale podľa toho, ako vyzerajú jej podmienky používania, nič také očakávať nemôžeme. Sociálna sieť aktuálne vyzerá na najprísnejšiu zo všetkých, čo sa moderovania obsahu týka. Vyhradzuje si právo odstrániť čokoľvek a kohokoľvek, v podstate podľa svojho uváženia. 

Do pravidiel pretavil aj výraznú časť článku 230, proti ktorému ako prezident výrazne bojoval a označoval ho za protiústavný. Ten chráni prevádzkovateľa siete dvoma spôsobmi - tým, že nemôže byť zodpovedný za obsah tretích strán uverejnený na sieti a tým, že môže v dobrej viere odstrániť citlivý obsah a nebude to považované za akt cenzúry.

Ako si máme predstaviť samotnú aplikáciu? Budeme si cez ňu môcť posielať správy, pridávať fotografie/videá, príbehy, podobne ako je to možné na najpoužívanejších sieťach? V čom bude odlišná? Čo má byť najväčšou motiváciou na jej používanie?

Aktuálne ide v podstate o kópiu Twitter-u s inými použitými farbami. Zameriava sa teda na rýchle a pravidelné zdieľanie krátkych myšlienok, alebo „truths“ (právd). Samozrejme, dostupné sú aj videá a fotky. V čom sa líši od štandardných sociálnych sietí je to, že nepoužíva pokročilé algoritmy a obsah zobrazuje chronologicky, čo výrazne nahráva najväčším „kriklúňom“, ktorí zdieľajú najviac obsahu.

Kto má byť cieľovou skupinou siete The Truth Social?

Krajne pravicovo orientovaní používatelia, konzumenti alternatívnych médií, republikáni, fanúšikovia Trumpa, ktorí veria rozprávke o tom, ako sú alternatívne názory potláčané. Už to, že ide o projekt Donalda Trumpa značne predurčuje, kto budú budúci používatelia.

Spoločnosť oznámila, že svoj štart posúva na neskôr, postupne ju začnú uvoľňovať naprieč USA. Je známe, komu bude prioritne dostupná, príp. v ktorých štátoch USA?

Jediná dostupná informácia je o dostupnosti plne funkčnej verzie pre všetkých Američanov na konci marca. To sa, samozrejme, ešte môže zmeniť.

Očakáva sa záujem aj v Európe a Ázii?

O tom pochybujem. Určite sa nájdu malé skupinky zvedavcov, ale pravdepodobne nebude Truth Social relevantná pre nikoho mimo USA práve preto, že ide o Trumpovu sociálnu sieť.

Čím by táto sociálna sieť mohla byť zaujímavá pre Slovákov?

Úprimne, asi ničím. Neponúka nič, čo by bolo vo svete sociálnych sietí nové alebo výrazne zaujímavé. Slovenský používateľ je konzervatívny, nemá motiváciu byť všade, pomaly sa adaptuje. Preto napríklad u nás nikdy masovo neprerazil Twitter, pretože je ťažký na používanie.

Tony Dúbravec Archív A. D.

Má šancu Truth Social vytlačiť Instagram alebo Facebook? Ktoré siete môže Truth Social ohroziť z hľadiska počtu používateľov?

Podľa toho, koľko používateľov získali podobné republikánske projekty v USA, Parler (11 miliónov stiahnutí) a Gettr (6 miliónov), tak Truth Social neohrozí nikoho z „prvej ligy“. Najbližší konkurent, ruská sociálna sieť, VKontakte, má cca 70 miliónov používateľov, aj to iba vďaka tomu, že je jednotkou vo veľkej krajine.

Spoločnosť Twitter zrušila účet Donaldovi Trumpovi za podnecovanie násilia v súvislosti s útokom na americký Kapitol. Zverejnil medzičasom na Truth Social nejaký odkaz už i samotný Trump?

V polovici februára napísal „Pripravte sa! Už čoskoro sa na vás teší váš obľúbený prezident“. Na žiadny ďalší príspevok som zatiaľ nenatrafil.

Trumpovi zrušili účty Twitter aj Facebook, na sociálnych sieťach tak nebol viac ako rok. Očakáva sa, že opäť spustí prúd tvítov ako počas jeho prezidentskej funkcie?

Určite. Hromada jednoduchých hesiel napísaných kapitálkami, ktorými kričí na celý svet okolo seba, je presne jeho štýl komunikácie. Navyše má stále prezidentské ambície, takže môžeme očakávať kampaň, kde mu do jeho komunikácie nikto nebude zasahovať.

K akým sociálnym sieťam mal Trump prístup v "prechodnom období"? Kam sa presunul?

Chvíľku mal ambíciu blogovať, ale po mesiaci celý projekt „From the Desk of Donald J Trump“ ukončil. Venoval sa tam udržiavaniu svojho scenára o sfalšovaní amerických prezidentských volieb, v ktorých prehral. Na sociálnych sieťach osobne okrem toho nepôsobil, ale stále mal dostatok priestoru, ktorý potreboval, napríklad cez svojho syna, ktorý je na Twitter-i stále aktívny.

V súvislosti so sociálnymi sieťami sa veľa hovorí o zvyšujúcej sa agresii. Trump je známy svojimi kontroverznými vyhláseniami aj spomínaným hecovaním v súvislosti s Kapitolom. Bude Truth Social liahňou dezinformácií, fake news a hoaxov?

Myslím, že to môžeme povedať úplne jednoznačne. Pod zámienkou „alternatívy“ a „skutočnej pravdy“ sa takéto informácie šíria veľmi jednoducho. Keď k tomu pridáme bývalého prezidenta, ktorý má milióny priaznivcov a „bojuje“ proti systému, ktorý sám riadil, verím, že bezpečnostné zložky budú mať Truth Social pod drobnohľadom

Plne dostupnou by sa mala stať pre USA najneskôr do konca marca. Kedy sa jej dočkáme na Slovensku? Bude dostupná rovnako ako pre iPhony, tak aj pre Androidy a vo webovej verzii?

Android verzia je plánovaná na neurčitý termín „čoskoro“. Čo sa týka dostupnosti u nás, to by som tak skoro neočakával, ak vôbec niekedy.

Trump mal na Twitteri 88 miliónov followerov, navrátia sa mu na jeho vlastnej sociálnej sieti?

Neverím, že celá sociálna sieť bude mať toľko používateľov, takže nie. Veľká časť ľudí ho sledovala ako prezidenta. Tým už nie je, čo mu nepochybne ubralo zo „zaujímavosti“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok