USA poskytnú Ukrajine ďalšiu humanitárnu pomoc. Pôjde o potraviny, prístrešky či pitnú vodu

TA3 TASR
27.2.2022 16:13

Spojené štáty v nedeľu oznámili, že posielajú Ukrajine novú humanitárnu pomoc za takmer 54 miliónov dolárov, keďže východoeurópska krajina sa musí brániť proti útokom Ruska.

USA poskytnú Ukrajine ďalšiu humanitárnu pomoc. Pôjde o potraviny, prístrešky či pitnú vodu
TASR/AP

Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že USA sa zameriavajú na poskytnutie "naliehavých humanitárnych potrieb Ukrajiny a sú súčasťou našej odpovede na premyslený, nevyprovokovaný a neospravedlniteľný útok". Táto nová pomoc bude prúdiť cez mimovládne organizácie a pôjde o "dodávky potravín, bezpečnej pitnej vody, prístreškov, núdzovej zdravotnej starostlivosti, ochrany pred zimou a ďalších potrieb," napísal Blinken vo vyhlásení.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov informoval, že od začiatku vpádu Ruska na Ukrajinu vo štvrtok ušlo z Ukrajiny do susedných štátov vyše 368-tisíc ľudí, pričom podľa odhadov je v rámci samotnej Ukrajiny vysídlených vyše 160-tisíc ľudí. Blinken doplnil, že nová pomoc takisto pomôže humanitárnym organizáciám udržiavať kontakt medzi rodinnými príslušníkmi, ktorých vojna od seba oddelila, čo "dúfajme, bude v niektorých prípadoch viesť k opätovnému zlúčeniu rodín".

Minister Blinken ocenil susedné krajiny za prijímanie Ukrajincov utekajúcich pred vojnou. "Cez diplomatické kanály ich podporujeme v tom, ako sa snažia udržať hranice otvorené a pomáhať ľuďom hľadajúcim medzinárodnú ochranu".

Spojené štáty od roku 2014, keď Rusko prvýkrát napadlo Ukrajinu a anektovalo Krymský polostrov, poskytli dosiaľ tejto bývalej sovietskej republike pomoc vo výške takmer 405 miliónov dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok