Začal sa proces v kauze Dobytkár, ktorá sa týka korupcie v Pôdohospodárskej platobnej agentúre

TA3 TASR
25.2.2022 10:27

Na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, sa v piatok začal proces v kauze Dobytkár, ktorá sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry obžalovaných viní z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

V skupine osôb obžalovaných sú bývalý šéf PPA Juraj Kožuch, bývalý výkonný riaditeľ agentúry Ľubomír Partika, bývalý generálny riaditeľ sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve Marek Kodaka, nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, podnikateľ Peter Kuba, ako aj finančník Martin Kvietik, ktorého ako jediného priviedli kukláči z väzby.

Hneď v úvode hlavného pojednávania obhajca Marek Para, ktorý zastupuje obžalovaného Norberta Bödöra, vzniesol námietku zaujatosti voči predsedovi senátu ŠTS. Súd mu nevyhovel. Bödöra zastupuje aj exminister vnútra Robert Kaliňák.

Para mal viaceré výhrady k obžalobe. Je podľa neho na škodu veci a bude to mariť priebeh hlavného pojednávania, že súd "doslova" zobral na seba chyby, ktoré sú vyčítané prokurátorovi. Ako príklad spomenul neuvedenie mena jeho klienta v obžalobe. "Chýbajú mu akékoľvek dôkazy. Má jedného nepriameho svedka, ktorý dostal neprimerané výhody, a týmto len maskuje svoje zlyhanie,“ reagoval Para s tým, že je to slabá obžaloba a jeho klient Bödör je nevinný.

Kaliňák tvrdí, že prvýkrát nemá obvinený svoj vlastný skutok v obžalobe. "V prípade nášho mandanta tvrdí obžaloba, že mal nulový zisk, čiže v rámci kauzy Dobytkár jemu nepripisuje žiadny prospech," doplnil Kaliňák s tým, že nerozumie, prečo potom táto obžaloba existuje. Spisový materiál v kauze Dobytkár má 75 zväzkov, 35.000 strán a samotná obžaloba má viac ako 100 strán. Týka sa 95 skutkov. Obžalovaných je osem fyzických a päť právnických osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok