Marec mesiac knihy, no počet tých, ktorí po nej pravidelne siahajú rapídne klesá

TA3/zm
1.3.2022 08:00

S knihami sa stretávame už od útleho veku. Prvé leporelá, publikácie s básničkami a riekankami pre deti. Neskôr sú to encyklopédie, dievčenské romány či napínavé detektívky. Niet sa čo čudovať, že rodičia sa snažia vo svojom dieťati vzbudiť záujem a lásku ku knihám a literatúre ako takej. Čítanie má totiž samé pozitíva. Žiaľ, záujem o knihy klesá.

Marec mesiac knihy, no počet tých, ktorí po nej pravidelne siahajú rapídne klesá
Pexels/cottonbro

Pokiaľ náš záujem o knihy bude pretrvávať až do dospelosti a pravidelne budeme siahať po literatúre, môže to znížiť dokonca riziko predčasného úmrtia až o dvadsať percent. Nie len v marci, mesiaci kníh, by ste preto mali čítať.

Čítame menej

Doba internetu a sociálnych sietí nás ovládla natoľko, že podľa najnovších štúdií londýnskej spoločnosti Kantar media si v roku 2021 len 51 percent ľudí prečítalo aspoň jednu knihu. Oproti minulým rokom ide o rapídny pokles. Smutný je tiež fakt, že predovšetkým mladí ľudia nemajú žiadnu vôľu, potrebu či chuť otvoriť si akúkoľvek beletriu. Ponoriť sa do deja a prežiť príbeh, ktorý nám kniha ponúka z úplne inej perspektívy vymieňame radšej za sledovanie televízie. Ešteže je na školách stále povinné čítanie, ktovie, či by sa dnešná mládež inak motivovala k čítaniu?

Bez čítania sa sami oberáme o množstvo výhod, ktoré z tejto činnosti máme. Nielenže sa obohacuje naša slovná zásoba, a tým sa skvalitňuje aj náš prejav, čítanie tiež podporuje mozgové spojenia, zlepšuje pamäť a schopnosť koncentrovať sa. Už po šiestich minútach, kedy sa zahĺbite do čítania textu,  sa zmierňuje stres. A pozitívny vplyv to má, v neposlednom rade, aj na kvalitu spánku. O tom, že knihy nám poskytujú aj množstvo cenných informácií, rád a pohľadov na svet už snáď ani nemusíme hovoriť.

Začnite ihneď

Nech je vám práve marec inšpiráciou k tomu, aby ste vymenili obľúbený seriál za knihu.  Máte toľko možností. Motivačné knihy, romány, detektívky, literatúra faktu, pútavé životopisy či autobiografie. Novodobí spisovatelia dokážu aj najnáročnejšieho čitateľa strhnúť a vtiahnuť do deja a ponúknuť skvelý zážitok z čítania.

Ak neviete, kde začať, požičajte si knihu od priateľov, ktorí majú podobný vkus ako vy, alebo zájdite do knižnice alebo kníhkupectva. Nápomocný vie byť rebríček predajnosti, kde vidíte podľa obľuby u čitateľov zoradené všetky bestsellery. Alebo oslovte personál. Väčšina kníhkupectiev zamestnáva „knihomoľov“, ktorí svoju vášeň ku knihám na vás veľmi rýchlo prenesú, a ani nebudete vedieť, ako a budete odchádzať s tými najlepšími titulmi.

Témy: kniha román
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok