ONLINE: Lídri separatistov požiadali Putina o pomoc. Výnimočný stav na Ukrajine začne platiť od štvrtka

TA3 TASR ČTK
23.2.2022 10:28

Situácia na hraniciach Ukrajiny zhoršuje. Podľa satelitných záberov pribudlo okolo 100 vojenských vozidiel a desiatky vojenských stanov na juhu Bieloruska v blízkosti ukrajinských hraníc. Ruský prezident napriek uznaniu nezávislosti Doneckej a Luhanskej republiky stále tvrdí, že je pripravený na diplomatické riešenie.

Kuleba: Ukrajine a Západu sa podarilo zabrániť Rusku v eskalácii
TASR/AP

00:00 Satelitné snímky ukazujú rozmiestnenie nových ruských jednotiek v západnom Rusku. Mnohé z nich sú od hraníc s Ukrajinou vzdialené menej ako 16 kilometrov. Niektoré delia od druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkova len 80 kilometrov, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na súkromnú americkú spoločnosť Maxar Technologies.

22:38 Lídri dvoch separatistických oblastí na východe Ukrajiny podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova požiadali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby im pomohol odraziť agresiu zo strany ukrajinskej armády. Dnes to napísala agentúra Interfax.

22:17 Spojené štáty tvrdia, že ruský prezident Vladimir Putin je už maximálne pripravený zaútočiť na Ukrajinu v plnom rozsahu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na stredajšie vyjadrenie nemenovaného amerického predstaviteľa ozbrojených síl. 

21:05 Ukrajinský parlament v stredu večer podľa agentúry Reuters schválil vyhlásenie výnimočného stavu. Platiť má od dnešnej polnoci 30 dní na celom území 44-miliónovej krajiny s výnimkou Luhanskej a Doneckej oblasti, kde bol už predtým zavedený zvláštny režim. Opatrenie má pomôcť Ukrajine, čo najlepšie sa pripraviť na možný rozsiahly útok zo strany Ruska.

21:04 Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová Greenfieldová na pôde Valného zhromaždenia OSN v New Yorku v stredu uviedla, že v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu by mohlo dôjsť k vysídleniu až piatich miliónov ľudí. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. 

21:03 Taliansko vzhľadom na situáciu na východe Ukrajiny momentálne nemôže pokračovať v bilaterálnych rozhovoroch s Ruskom, povedal v stredu taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio.

20:47 USA plánujú uvaliť sankcie na spoločnosť Nord Stream 2 AG zodpovednú za výstavbu kontroverzného ruského plynovodu. Uviedol to Biden vo vyhlásení, ktoré zverejnil Biely dom. Očakáva sa tiež, že prezident Biden rozšíri sankcie proti Rusku, pričom nové reštrikcie zasiahnu ďalšie ruské elity blízke prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

20:21 Rusko systematicky podporuje vznik teritoriálnych sporov v štátoch, ktoré by potenciálne mohli mať záujem o vstup do NATO. V diskusii na TASR TV to povedal poslanec NR SR Peter Osuský (SaS).

20:07 Česká vláda uvažuje nad sprísnením pravidiel pre vstup ruských občanov do ČR. V stredu to po rokovaní vlády uviedol minister vnútra Vít Rakušan. Informovala o tom stanica CNN Prima News.

19:59 Celoplošný útok Ruska na Ukrajinu by mal zničujúce následky pre celý svet, povedal v stredu generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres v príhovore na pôde Valného zhromaždenia OSN.

19:47 Členské štáty Európskej únie v stredu popoludní definitívne schválili balík sankcií voči Rusku, ktorý EÚ ohlásila už predošlý deň, pričom ide o reakciu na porušenie územnej celistvosti Ukrajiny zo strany Ruska. Aktuálne tak na sankčnom zozname figuruje už dovedna 555 jednotlivcov a 52 inštitúcií a firiem, uvádza sa v tlačovej správe Rady EÚ.

19:25 Ruské obvinenia sú absurdné, Ukrajina nikdy na nikoho neútočila a neplánuje ani žiadnu ofenzívu, sabotáže či provokácie v Donbase, povedal v stredu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v prejave pred Valným zhromaždením OSN. Informovala o tom stanica ČT24.

19:20 Maďarsko musí zostať mimo vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou, pretože najdôležitejším záujmom je jeho bezpečnosť, cituje spravodajca TASR vyhlásenie predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, ktoré bolo v stredu zverejnené na Facebooku.

19:15 Výnimočný stav začne na Ukrajine podľa všetkého platiť od dnešnej polnoci na 30 dní. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na návrh príslušného dokumentu. Výnimočný stav, ktorý sa bude vzťahovať na celé územie štátu s výnimkou Luhanskej a Doneckej oblasti, prinesie množstvo obmedzení. Týkať sa môžu zhromažďovania, šírenia informácií alebo častejších kontrol.

19:02 Pod paľbu ukrajinskej armády sa na predmestí Donecka vo východoukrajinskom Donbase dostal štáb ruskej armádnej televízie Zvezda, tvrdia ruské médiá. Zvezda zverejnila zábery z údajného ostreľovania, z ktorých je podľa agentúry Interfax zrejmé, že nikto nebol zranený. Ukrajinská armáda naopak dnes večer ohlásila, že paľba "ruských žoldnierov" zranila dvoch vojakov, z ktorých jeden zraneniam podľahol. Ukrajinské médiá tiež tvrdia, že streľba "okupačných vojsk" zranila civilistku v jednej donbaskej dedine.

18:50 Nemecko by malo prehodnotiť svoj odmietavý postoj k dodávkam zbraní na Ukrajinu. V rozhovore s televíziou ARD na to v stredu vyzval ukrajinský veľvyslanec Andrij Melnyk. Berlín na rozdiel od iných štátov NATO vrátane Českej republiky dlhodobo odmieta poskytovať Kyjevu zbrane, krajine doteraz ponúkol 5-tisíc vojenských prilieb a prisľúbil starostlivosť o zranených ukrajinských vojakov v nemeckých vojenských nemocniciach.

18:42 Britský premiér Boris Johnson dnes poprel, že jeho Konzervatívna strana prijímala dary od ruských oligarchov. Podľa agentúry Reuters uviedol, že všetci, ktorí vládnu stranu financujú, sú registrovaní v Británii. Niektorí zákonodarcovia z opozičnej Labouristickej strany obvinili vládu, že nezaviedla dostatočne tvrdé sankcie proti Moskve. Podľa nich tak neurobila kvôli darom, ktoré jeden z poslancov označil za "špinavé ruské peniaze".

18:20 Kubánska vláda vyzvala v stredu Spojené štáty a NATO, aby v rámci úsilia o diplomatické riešenie rusko-ukrajinského konfliktu "vážne a realisticky" reagovali na žiadosti Kremľa o "bezpečnostné záruky". TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. 

17:55 Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba dnes pri vystúpení na Valnom zhromaždení OSN volal po "rýchlych, konkrétnych a ráznych krokoch", ktoré by zastavili eskaláciu konfliktu s Ruskom. Vypuknutie vojny by podľa neho ovplyvnilo svet na celé desaťročia, píše spravodajský web BBC.

17:45 Televízne zábery, ktoré zobrazujú pondelkové konzultácie ruského prezidenta Vladimira Putina s lídrami samozvaných "ľudových republík", ako aj podpisovanie dokumentov o uznaní Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), mohli byť nakrútené niekoľko hodín predtým, ako ich "naživo" odvysielala ruská štátna televízia. Informovala o tom v stredu nemecká tlačová agentúra DPA, podľa ktorej tomu nasvedčujú detaily z verejne prístupných nahrávok.

 17:25 Izrael podporuje územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny. Uviedlo to v stredu izraelské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré zároveň vyjadrilo znepokojenie nad "vážnou eskaláciou" na východe Ukrajiny, kde Rusko oficiálne uznalo nezávislosť dvoch proruských separatistických regiónov. 

17:10 Výnimočný stav začne na Ukrajine podľa všetkého platiť od dnešnej polnoci na 30 dní. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na návrh príslušného dokumentu. Výnimočný stav, ktorý sa bude vzťahovať na celé územie štátu s výnimkou Luhanskej a Doneckej oblasti, prinesie množstvo obmedzení. Týkať sa môžu zhromažďovania, šírenia informácií alebo častejších kontrol.

16:55 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredajšom telefonáte so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom uviedol, že Turecko neuzná nijaké kroky Ruska namierené proti suverenite Ukrajiny a varoval pred ozbrojeným konfliktom. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

16:50 Najväčší európsky výrobca automobilov Volkswagen vyjadril znepokojenie ohľadom eskalácie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Obáva sa vplyvu konfliktu na svoje trhy a zamestnancov vo východnej Európe. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenie podniku.

16:45 Ukrajina podľa miestnych úradov čelí ďalšiemu rozsiahlemu kybernetickému útoku. Podľa agentúry Reuters nefungujú weby vlády, parlamentu, ministerstva zahraničných vecí ani niektorých bánk. Pôvod útoku zatiaľ nie je zrejmý, ale Kyjev aj západní činitelia opakovane varovali, že takéto napadnutie môže chystať Moskva, ktorá podľa Západu pripravuje aj široký vojenský útok na Ukrajinu.

16:30 Predseda Európskej rady Charles Michel zvolal na štvrtok 24. februára mimoriadny summit hláv štátov a predsedov vlád členských krajín EÚ v Bruseli o "agresívnych krokoch" Ruska voči Ukrajine. Informoval o tom v liste adresovanom lídrom eurobloku, píše agentúra AFP. 

16:10 Ruský prezident Vladimir Putin môže napáchať na Ukrajine ešte oveľa viac škôd a Spojené štáty sú preto pripravené reagovať ďalšími sankciami, vrátane zablokovania dodávok technológií a súčiastok, ak šéf Kremľa bude naďalej eskalovať situáciu. Uviedol to v stredu námestník amerického ministra financií Wally Adeyemo v rozhovore pre televíziu CNBC. 

16:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu Západ a Moskvu, aby Kyjevu dali "okamžité" bezpečnostné záruky, ktoré by odvrátili hrozbu invázie zo strany Ruska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

15:40 Sankčný nátlak nemôže zmeniť ruskú politiku a ovplyvniť odhodlanie Ruska hájiť svoje záujmy, zdôraznila ruská diplomacia v reakcii na nové protiruské sankcie prijaté Spojenými štátmi. Moskva súčasne pohrozila "silnou odvetou", ktorá nemusí byť symetrická, ale bude "primeraná a citeľná pre americkú stranu".

15:20 Na východe Ukrajiny sa opäť vzájomne vinia z útokov a informujú o mŕtvych. Ukrajinské úrady za posledný deň zaznamenali 96 prípadov ostreľovania svojho územia zo strany separatistických regiónov na východe krajiny. Zomrel pritom jeden ukrajinský vojak a ďalších šesť ich bolo zranených, uviedol dnes server RBK Ukrajina s odvolaním sa na armádu. Porušovanie prímeria hlásia aj zástupcovia povstaleckých republík, takzvaná Luhanská ľudová republika informuje o troch mŕtvych v dôsledku ostreľovania ukrajinských síl.

15:00 Poľsko a Litva podporia Ukrajinu na jej ceste k prijatiu do Európskej únie. Ukrajina by mala mať status kandidátskej krajiny na členstvo v Európskej únii a Poľsko a Litva ju v tom podporia, uviedli podľa agentúry Reuters v spoločnom vyhlásení poľský prezident Andrzej Duda a jeho litovský náprotivok Gitanas Nauséda. Prezidenti Litvy a Poľska dnes na návšteve v Kyjeve vyzvali na prijatie dôrazných sankcií proti Rusku.

14:45 Čína nesúhlasí so sankciami, ktoré niektoré krajiny uvalili na Rusko kvôli uznaniu dvoch proruských separatistických regiónov na východe Ukrajiny. Sankcie nie sú najlepší spôsob, ako riešiť problémy, vyhlásila dnes podľa agentúry Reuters hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing na otázku novinárov, či sa Peking k západným sankciám pripojí. Čína zároveň obvinila Spojené štáty, že svojimi dodávkami obranných zbraní Ukrajine a svojimi vyhláseniami ku kríze vyvolávajú strach a paniku.

14:30 Ukrajinská pohraničná stráž vydala v stredu nové obmedzenia platné na hraniciach, pretože silnejú obavy, že hrozí bezprostredný vpád Ruska. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Medzi obmedzeniami je aj zákaz približovať sa v noci k hraniciam s Ruskom, s Bieloruskom a so separatistickými územiami na východe krajiny, uviedla pohraničná stráž v oznámení.

14:25 Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v stredu vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin už neuznáva nezávislosť Ukrajiny podľa medzinárodného práva. "Prezident Putin vo svojom prejave (v pondelok) vyjadril postoj, ktorým poprel Ukrajinu ako zvrchovaný štát," povedal Le Drian novinárom v Berlíne po rozhovoroch so svojou nemeckou kolegyňou Annalenou Baerbockovou, píše tlačová agentúra AFP. 

14:15 Rusko začalo v stredu evakuovať personál všetkých svojich diplomatických misií na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúry TASS a portálu rbc.ru. "Evakuácia personálu sa už začala," uviedol pre agentúru TASS predstaviteľ ruského veľvyslanectva v Kyjeve. Podľa svedka agentúry Reuters zvesili z ambasády ruskú vlajku

14:10 Slovensko má v súčasnosti dostatočné zásoby plynu, ropy aj jadrového paliva. Povedal to v stredu po rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík v súvislosti s vyostrením konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou a možným obmedzením dodávok týchto energetických surovín.

13:55 V čase prehlbovania sa ukrajinskej krízy sa vo východnej Európe "prekvapujúco" šíria neoverené tvrdenia a protizápadné dezinformácie. V stredu to napísala francúzska agentúra AFP, ktorá v správe konkrétne spomína Česko, Srbsko aj Slovensko. "Na Slovensku, ktoré susedí s Ukrajinou, šíria dezinformácie o situácii aj niektorí poslanci parlamentu," uviedla AFP a v tejto súvislosti priamo spomenula poslanca opozičnej strany Smer-SD. 

13:40 Vojenská mobilizácia separatistov na Donbase sa zrýchľuje, povedal dnes podľa agentúry Reuters líder takzvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin. Vodca doneckých separatistov zároveň poprel, že by v oblasti boli ruskí vojaci, upozornil ale, že sa to môže v budúcnosti zmeniť, a vyhradil si právo požiadať Moskvu o pomoc.

13:20 Nemecko počíta s finančnými následkami protiruských sankcií, hovorí šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková. "Mier a sloboda v Európe nemajú žiadnu cenovku," zdôraznila Baerbocková s tým, že nezávislosť krajín je nespochybniteľná, čo podľa nej Rusko v prístupe k Ukrajine nerešpektuje. "S finančnými následkami počítame," dodala.

13:10 Ruský veľvyslanec v Českej republike Alexandr Zmejevskij strávil v stredu asi 25 minút v sídle ministerstva zahraničných vecí v Prahe, kam ho predvolali, aby vysvetlil súčasné kroky Ruska, ktoré uznalo dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za samostatné štáty. Informovali o tom portály ČT24 a Novinky.cz. Vysvetlenie od ruského veľvyslanca žiadal námestník českého ministra zahraničných vecí pre riadenie právnej a konzulárnej sekcie Martin Smolek.

12:50 Veľvyslanci krajín Európskej únie dnes schválili balík sankcií proti Rusku, na ktorého obrysoch sa únijné štáty dohodli v utorok. ČTK to oznámil diplomatický zdroj. Na sankčnom zozname novo figurujú dve desiatky vysokopostavených činiteľov, je medzi nimi napríklad minister obrany Sergej Šojgu. Postihy sa týkajú aj viac ako troch stoviek poslancov dolnej komory ruského parlamentu, ktorí hlasovali za uznanie nezávislosti separatistických regiónov na východe Ukrajiny.  Sankcie zasiahnu aj veľké banky, obmedzujú prístup ruského režimu na finančný a kapitálový trh EÚ a mieria aj na obchod s neuznanými republikami na východe Ukrajiny.

12:40 Na Ukrajine panujú ohľadom ruskej invázie zmiešané pocity. Kým obyvateľov Kyjeva a iných miest príchod ruských vojakov znepokojuje, niektorí ľudia na Donbase sa tešia a na balkónoch si vyvesili vlajky samozvaných republík.

12:10 Ukrajina zavedie výnimočný stav vo všetkých regiónoch, okrem Luhanskej a Doneckej oblasti, povedal šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov. Trvať podľa neho bude 30 dní a potom sa bude dať predĺžiť o ďalší mesiac. Rada národnej bezpečnosti a obrany žiada parlament o schválenie tohto kroku. V Luhanskej a Doneckej oblasti už teraz platí zvláštny režim, podotkol server Ukrajinska pravda.

12:05 Ukrajina začala v stredu povolávať do vojenskej služby záložníkov vo veku 18 až 60 rokov. Informovali o tom agentúry AFP a UNIAN. Ukrajinské vojenské zložky v zálohe sa skladajú z približne 200.000 osôb a tvorí ich prevažne vojenský personál, ktorý slúžil v armáde v prvých rokoch osemročného konfliktu na východe Ukrajiny.

12:00 Čína v stredu obvinila Spojené štáty zo "zvyšovania napätia" a "šírenia paniky" v súvislosti s krízou okolo Ukrajiny. Stalo sa tak krátko po tom, ako Washington oznámil sankcie voči Moskve a uviedol, že bude pokračovať v dodávkach zbraní Ukrajine proti ruskej invázii. Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jin uviedla, že USA posielaním zbraní Ukrajine "zvyšujú napätie a vyvolávajú paniku".

11:30 Rusko nemá v pláne zastaviť sa na Donbase a môže pokračovať v ofenzíve na ďalšie územia Ukrajiny. Podľa serveru Ukrajinska pravda to oznámila ukrajinská spravodajská služba prezidentovi Zelenskému. V rizikovej zóne by sa mali nachádzať mestá Charkov, Cherson a Kyjev.

11:20 Ukrajina vyzýva svojich občanov, aby okamžite opustili Rusko. A tiež, aby do tejto krajiny necestovali. Ministerstvo zdôraznilo, že ignorovanie tohto odporúčania by mohlo značne skomplikovať zaisťovanie ich bezpečnosti.

11:15 Pápež vyjadril znepokojenie nad situáciou na Ukrajine. Podľa neho ohrozuje "mier pre všetkých". "Napriek diplomatickému úsiliu v uplynulých týždňoch sa otvára čoraz viac alarmujúcich scenárov," povedal pred veriacimi a pútnikmi.

11:00 Kríza okolo Ukrajiny sa ďalej stupňuje. Pre agresívny postup Ruska uvaľujú na Moskvu sankcie postupne ďalšie štáty. Po tom, ako sa rozhodli zakročiť Veľká Británia, Európska Únia a Spojené štáty, sa pripojili aj Kanada, Japonsko a Austrália. Aký vplyv budú mať postihy na obyčajných ľudí a ako by Západ mohol ešte pritvrdiť? O tom sme sa v Štúdiu TA3 rozprávali s analytikom a ekonómom Lukášom Kovandom.

10:55 Reproduktory oznamujú rozmiestnenie evakuačných centier v ukrajinskom meste Chartsyzsk po tom, čo Putin nariadil vojakom vstúpiť do samozvaných povstaleckých republík.

10:40 Ukrajinský parlament schválil uvalenie sankcií na 351 Rusov, vrátane zákonodarcov, ktorí podporili uznanie nezávislosti dvoch separatistických regiónov na východe krajiny a vyslanie ruských vojakov do regiónu. Oznámila to agentúra Reuters, podľa ktorej je súčasťou sankcií zákaz vstupu na Ukrajinu alebo odopretie prístupu k majetku, kapitálu či nehnuteľnostiam.

10:20 - Únia sa nebude mlčky prizerať, tvrdí Martin Klus. "Slovensko aj so svojimi spojencami z EÚ a NATO vyzýva na jednotnú a ráznu reakciu, ktorej súčasťou budú pre Putinov režim veľmi bolestivé sankcie. Reagovať na neprípustné kroky Ruska a pomáhať Ukrajine dnes znamená tiež podporovať celú Európu a Slovensko v nej. Ide aj o našu bezpečnosť a spoločnú budúcnosť," uviedol Klus rokovaní Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

10:05 - Je vysoko pravdepodobné, že Putin spustí inváziu na celú Ukrajinu a zaútočí na Kyjev, vyhlásila britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová pre stanicu Sky News. "Myslíme si, že je vysoko pravdepodobné, že (Putin) bude pokračovať vo svojom pláne na celkovú inváziu na Ukrajinu," uviedla Trussová. Zároveň varovala Rusko, že pri zvažovaní ďalších západných sankcií "je na stole všetko".

9:58 - Očakávame zhoršovanie situácie. Vyhlásil pred rokovaním vlády minister obrany Naď. "Evidujeme nové a nové ruské jednotky, ktoré sa zoskupujú do bojových formácií," avizoval s tým, že dúfa, že k eskalácii napätia nepríde.

9:43 - Ostreľovanie na Donbase pokračuje. Moskva má údajne v pláne obsadiť aj ďalšie oblasti vrátane metropoly Kyjev. Informuje o tom ukrajinská spravodajská služba.

9:42 - Maďarský zahraničný výbor predvolal Orbána. Uskutoční sa 2. marca. Chce ho vypočuť v súvislosti s jeho schôdzkou s ruským prezidentom Putinom, ktorá sa konala 1. februára v Moskve. Rokovali až päť hodín.

9:12 - Slovensko musí znížiť závislosť na energetických surovinách z Ruska. Vyhlásila vicepremiérka Veronika Remišová. "Aktuálne kroky Ruska len zvyšujú napätie a nestabilitu v Európe a ešte viac ohrozujú mier a ekonomickú prosperitu v našom regióne," dodala.

8:42 - Rusko je pripravené rokovať, vyhlásil Putin. "Naša krajina je vždy otvorená priamemu a čestnému dialógu pre diplomatické riešenie tých najťažších problémov," hovorí. Zdôraznil však, že ruské záujmy a bezpečnosť občanov sú pre Moskvu "bezpodmienečné".

8:14 - Poľsko je veľmi dobre pripravené na ukrajinských utečencov. Uviedla európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová po rozhovoroch s námestníkom poľského ministra vnútra. Eurokomisia je pripravená v prípade potreby poskytnúť Poľsku ekonomickú podporu.

8:08 - Ohrozenie Ukrajiny je hrozbou pre celú Európu, tvrdí Klus. Podľa štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí čelíme najväčšej bezpečnostnej kríze za posledné desaťročia. Vyhlásil, že EÚ sa nebude mlčky prizerať a na kroky Ruska rázne odpovie.

7:27 - Trump označil Putinove kroky za geniálne a dôvtipné. V diskusnej relácii povedal, že Putinovo uznanie nezávislosti separatistických republík na východe Ukrajiny bol šikovný ťah. "A on tam príde a bude robiť mierotvorcu," doplnil.

7:23 - Konflikt s Ruskom pomáha USA odvádzať pozornosť od ich problémov. Hovorí politik a analytik Juraj Draxler. "Buďme skeptickí a diskutujme racionálne o tom, kto má aké zámery v takýchto konfliktoch," povedal vo včerajšej relácii Tak takto?!

7:16 - Austrália zavádza sankcie voči Putinovým bezpečnostným poradcom. Premiér Scott Morrison tak urobil po, ako poznamenal, "neoprávnenej, nevyprovokovanej, neprijateľnej" ruskej invázii na Ukrajinu. Osem členov ruskej Bezpečnostnej rady tak bude čeliť sankciám vrátane zákazu cestovania.

7:06 - V západnom Rusku a Bielorusku došlo k nasadeniu ďalších vojakov. Informovala o tom spoločnosť Maxar Technologies. Dôkazom sú satelitné snímky z 24 hodín z oblasti neďaleko hraníc s Ukrajinou, na ktorých možno vidieť viac ako stovku armádnych vozidiel a desiatky vojenských stanov. Agentúre Reuters sa snímky zatiaľ nepodarilo overiť.

7:01 - Na Rusko uvalilo sankcie aj Japonsko. Ide o zákaz vydávania víz predstaviteľom dvoch takzvaných republík, ako aj zmrazenie ich majetku a o zákaz vývozu do týchto dvoch republík a dovoz z nich, vyhlásil premiér Fumio Kišida.

6:51 - Biden sa v utorok stretol s Kulebom. Na schôdzke s ukrajinským ministrom zahraničných vecí "znovu potvrdil" podporu Kyjevu. Ubezpečil ho, že USA budú pokračovať v poskytovaní pomoci Ukrajine.

6:46 - Kanada uvaľuje nové sankcie na Rusko. Do východnej Európy posiela stovky ďalších vojakov. Kroky Ruska proti Ukrajine sú podľa premiéra Trudeaua "ďalšou inváziou do suverénneho štátu, čo je úplne neprijateľné".

6:44 - Ruskí vojaci nie sú nestrannými mierovými silami, tvrdí Guterres. Generálny tajomník OSN odsúdil Rusko za eskaláciu ukrajinského konfliktu. Vyzval na dodržiavanie medzinárodného práva. "Súčasná situácia je skúškou pre celý medzinárodný systém," avizoval.

6:37 - Stretnutie Bidena s Putinom nie je momentálne v pláne. Americký prezident sa s prezidentom Ruska nestretne dovtedy, kým Rusko nedeeskaluje situáciu na Ukrajine stiahnutím svojich jednotiek, uviedla hovorkyňa Bieleho domu.

6:34 - Kríza v Donbase ohrozuje výstavbu jadrovej elektrárne vo Fínsku. Krajina plánuje vykonať dodatočnú bezpečnostnú analýzu projektu Hanhikivi-1, na ktorom sa podieľa ruská štátna spoločnosť Rosatom. Uznanie DĽR a LĽR Ruskom vraj ovplyvní hodnotiace kritériá.

6:32 - Biden posiela do Pobaltia vojakov, na východné krídlo NATO stíhačky. Vyšle 800 vojakov pechoty a až osem stíhacích lietadiel typu F-35 na niekoľko operačných miest. USA pošlú aj 32 útočných vrtuľníkov AH-64 Apache do pobaltského regiónu a do Poľska z miest v rámci Európy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok