Toyota si dala zaregistrovať patent na manuálnu prevodovku pre elektromobily

TA3/SZ
21.2.2022 18:30

Toyota zaregistrovala patent, ktorý by mohol sprostredkovať pocit športovej jazdy aj v elektromobile. O čo vlastne ide?

Toyota si dala zaregistrovať patent na manuálnu prevodovku pre elektromobily
Toyota

Ľudia, ktorý vyznávajú športovú jazdu po presadnutí z bežného športového auta do elektromobilu narazia hneď na niekoľko nedostatkov, ktoré im vyslovene prekážajú. Najzásadnejšími problémami býva väčšinou absencia zvukového prejavu motora, a taktiež chýbajúca manuálna prevodovka.

Na ticho v elektromobile sa dá časom zvyknúť, no nemožnosť manuálne radiť je už však väčším problémom. Presne druhý menovaný problém má v pláne vyriešiť Toyota, ktorá si zapísala patent na manuálnu prevodovku pre autá s čisto elektrickým pohonom.

Aktuálne elektromobily využívajú prevodovku len v zriedkavých prípadoch. Dobrým príkladom je chorvátsky Rimac, ktorý využíva dvojstupňovú prevodovku vo svojich elektrických superšportoch. Slúži na zabezpečenie dych berúcej dynamiky, kedy prvý prevodový stupeň slúži na čo najrýchlejšiu akceleráciu a druhý stupeň na dosiahnutie maximálnej rýchlosti.

Toyota Toyota

Nový patent má byť akýmsi regulátorom krútiaceho momentu, ktorý bude mať radiacu páku a tretí pedál. Vodič tak zmenou prevodového stupňa umožní elektromotoru posielať väčší výkon na kolesá. Myslím si že pôjde skôr o elektronické riešenie s manuálnou pákou prevodovky, ako o skutočnú prevodovku s ozubením.

Zmena prevodu vodičom by tak iba ,,odomkla” väčší výkon motoru. Všetko sú to však dohady. Automobilka zatiaľ bližšie informácie nezverejnila, no podľa všetkého má v pláne zabezpečiť pôžitok z jazdy na elektrickom aute podobne, ako u áut s veľkým a výkonným spaľovacím motorom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok