Nedovolíme návrat mafie, ich odkaz je stále silný. Na Jána a Martinu spomínajú aj politici

TA3 TASR
21.2.2022 11:56

Odkaz novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej si v deň štvrtého výročia ich vraždy pripomenuli aj politici. Viacerí skonštatovali, že novinár sa stal obeťou hľadania pravdy. Zdôrazňujú tiež potrebu bezpečného a slobodného prostredia pre prácu novinárov.

Nedovolíme návrat mafie, ich odkaz je stále silný. Na Jána a Martinu spomínajú aj politici
TASR/Jakub Kotian

Minister vnútra Roman Mikulec označil Kuciaka za čestného novinára, ktorý hľadal a odhaľoval pravdu a nedal sa zastrašiť. Jeho práca má podľa ministra obrovský presah, ešte viac dnes. Ako povedal, strata jeho života pri boji s korupčnou chobotnicou nad nami visí ako memento.

"Vlna nenávisti, ktorú živia niektorí politici dnes, je desivým prepojením s minulosťou. Pred štyrmi rokmi to bol novinár, v týchto dňoch a týždňoch sú adresátmi atakov ďalšie skupiny ľudí, a to len preto, že si poctivo robia svoju prácu. Chcem ubezpečiť všetkých, že polícia si nebude zakrývať oči pred útokmi na novinárov, zdravotníkov a najnovšie aj poslancov Národnej rady SR," vyhlásil Mikulec.

Ministerka kultúry Natália Milanová zdôrazňuje, že byť investigatívnym novinárom nesmie znamenať žiť v strachu o svoj život a život svojich blízkych. "A hoci nie každý novinár a novinárka spĺňa všetky atribúty vyváženej a pravdu hľadajúcej žurnalistiky, je dôležité, aby všetci mali vytvorené podmienky na bezpečné, slobodné a nezávislé prostredie," vyhlásila ministerka. Vyzvala na spojenie síl v boji s mafiou, pri ktorej majú byť nápomocné aj slobodné a nezávislé médiá.

Minister obrany Jaroslav Naď deklaroval, že nedovolia návrat mafii k moci. "Roky a dni bežia, no odkaz Jána a Martiny volajúci po pravde zostáva silným impulzom aj pre nás a prácu v prospech lepšieho a bezpečnejšieho Slovenska tak, aby k niečomu podobnému už nikdy nedošlo," uviedol Naď.

Koaličná SaS považuje vraždu Jána Kuciaka za čierny deň našej modernej histórie. Podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej bol Ján Kuciak človek, ktorý vždy hľadal pravdu. „Bol to novinár, ktorý poznal silu slova a vážil každé, ktoré povedal aj napísal. Nebál sa ani nepríjemných situácií, na zodpovednosť volal mocných. Ozval sa tam, kde iní nie. Nezabúdajme na to," povedala Zemanová. Člen parlamentného výboru pre kultúru a média Roman Foltin zdôraznil potrebu toho, aby si novinári mohli robiť svoju prácu slobodne a nikto nezasahoval ani do ich práva nezverejniť zdroj svojich informácií.

Minister školstva Branislav Gröhling pripomenul, že rodiny Jána a Martiny sa dodnes nedočkali spravodlivosti. "Napriek tomu, že boli potrestaní vykonávatelia vraždy, stále neboli potrestaní objednávatelia. Hoci ani to dva mladé životy nevráti, ide o kľúčovú požiadavku na naplnenie spravodlivosti," uviedol Gröhling. Dva mladé životy podľa neho vyhasli pre systém beztrestnosti a korupcie, ktoré sa tu dlho pestovali.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková spomína na vraždu novinára ako na šok. "Novinársku obec vnímam trochu inak, keďže som prežila v televízii podstatnú časť svojho detstva vďaka mojim rodičom, ktorí tam pracovali. Vážim si novinárčinu. V súvislosti s tragédiou spred štyroch rokov a následnou lavínou udalostí, ktorá sa ňou vo veľkej miere aj vďaka práci novinárov spustila, sme sa začali pozerať aj na význam spojenia 'právny štát' inak. Mali sme tu veľké vzopätie ľudí a verejnej mienky v boji za právny štát," zhodnotila Kolíková.

Vicepremiérka Veronika Remišová tvrdí, že smrť Jána a Martiny zmenila Slovensko. "Zápas za slušné Slovensko, ktorý Ján Kuciak odštartoval svojou odvážnou novinárskou prácou a zaplatil zaň svojím životom, sa neskončil. Dnes, štyri roky od vraždy dvoch nevinných ľudí, stojí naša krajina opäť na križovatke. Vidíme nástup extrémistov, ale aj snahu o návrat zločineckých štruktúr, ktorým Ján Kuciak stál v ceste," komentovala Remišová. Pri boji s korupciou, krivení spravodlivosti mafiánskymi skupinami, je podľa nej potrebná nielen zmena systému, ale aj zmena spoločnosti, čestný a odvážny prístup k dianiu okolo nás.

Súhlasí s ňou aj Juraj Šeliga, podľa neho bola smrť dvojice začiatkom boja, ktorý trvá dodnes. Pripomenul, že sa opäť objavuje zastrašovanie novinárov a politických oponentov a vyzval na odmietanie takýchto útokov. "Ján Kuciak bol novinár, ktorý hľadal pravdu, prinášal ju do verejného priestoru, aby ľudia videli, kto a ako im vládne a, najmä, snaží sa rozkrádať ich verejné peniaze. V dobe, keď sa šíri toľko dezinformácií, toľko nepravdy a nenávisti, je našou úlohou vytrvalo a pevne brániť pravdu," skonštatoval Šeliga.

Súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, ktorý v kauze zastupoval poškodených Kuciakovcov, ocenil, že Ján Kuciak vnímal svoju prácu ako poslanie. "Poslanie zlepšovať spoločnosť a upozorňovať na nespravodlivosť a nezákonnosť," uviedol Lipšic. Ocenil tiež jeho odvahu. "Pre pamiatku Jána a Martiny však boj za spravodlivosť a rovnosť pred zákonom nesmieme nikdy vzdať. Obidvaja obetovali to najcennejšie – vlastný život," zdôraznil Lipšic.

Na zavraždeného novinára a jeho snúbenicu spomína aj predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský. "Túžili po pravde a životom zaplatili za to, že ju chceli skúmať a vynášať na svetlo," uviedol na sociálnej sieti Majerský. Zdôraznil potrebu pokračovania zápasu za slobodu a pravdu. "Chráňme ju dennodenne - každý tak, ako môže a tam, kde je," doplnil Majerský.

Progresívne Slovensko si myslí, že od vraždy novinára a jeho snúbenice sa zmenilo veľa, niečo k lepšiemu, niečo k horšiemu. "Nemusíme si klamať - vojna v polícii a nezhody na prokuratúre našej krajine nedávajú veľkú nádej na to, že došlo k zásadnej očiste systému. Aj novinári a novinárky naďalej zažívajú vyhrážky a nenávisť, súdy sa stále nevysporiadali s objednávateľom vraždy a rodiny stále nemajú svoj pokoj," zhodnotilo PS.

Smrť Jána a Martiny si podľa neho treba pripomínať nielen preto, že ich chladnokrvná vražda otvorila Slovensku oči, ale aj preto, čo v živote robili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok