Satelitné snímky zachytávajú ruské jednotky v blízkosti Ukrajiny. Zábery naznačujú, že Rusko pokračuje v rozmiestňovaní

TA3
17.2.2022 20:19

Satelitné zábery, ktoré vo štvrtok zverejnila súkromná americká spoločnosť Maxar Technologies, zachytávajú rozmiestnenie nových ruských jednotiek na rôznych miestach v blízkosti Ukrajiny. Zábery naznačujú, že Rusko pokračuje v rozmiestňovaní nových jednotiek aj napriek tomu, že Moskva tvrdí opak.

TASR správu prevzala od agentúry Reuters. Firma Maxar tvrdí, že najnovšie satelitné snímky dokazujú, že zatiaľ čo Rusko stiahlo časť vojenského vybavenia z blízkosti Ukrajiny, ďalšie jednotky a kusy techniky tam prišli. V Bielorusku, kde Rusko organizuje vojenské cvičenia, pribudol nový vojenský pontónový most cez rieku Pripiať, len necelých šesť kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Postavená bola aj veľká poľná nemocnica a na armádnom letisku umiestnili novú jednotka s takmer dvadsiatimi útočnými vrtuľníkmi.

"Vidíme ich lietať vo viacerých bojových a podporných lietadlách. Vidíme, ako v Čiernom mori vylepšujú svoju bojovú pripravenosť a dokonca si pripravujú zásoby krvi," povedal vo štvrtok v Bruseli americký minister obrany Lloyd Austin.

Agentúra Reuters ešte koncom januára ako prvá informovala o tom, že Rusko zrejme presunulo zásoby krvi určenej na transfúziu k ukrajinským hraniciam. Austinov štvrtkový výrok je prvým verejným potvrdením tejto spravodajskej informácie zo strany americkej administratívy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok