Vstup len s povolením muža či zákaz nosenia zbraní. Ženy v kuvajtskej armáde čakajú zmeny

TA3 TASR
17.2.2022 14:32

Ženy v Kuvajte môžu po novom vstúpiť do armády len s povolením muža a nesmú nosiť zbraň. Rozhodlo o tom tamojšie ministerstvo obrany, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Vstup len s povolením muža či zákaz nosenia zbraní. Ženy v kuvajtskej armáde čakajú zmeny
TASR/AP (ilustračné)

Príslušníčky kuvajtskej armády budú musieť nosiť pokrývku hlavy. Tieto správy vyvolali v krajine kontroverzie, mnohí opisujú tento krok vlády ako "jeden krok vpred a dva kroky späť". Ženy majú povolené vstúpiť do armády od októbra.

"Neviem prečo zaviedli tieto opatrenia na vstup do armády," povedala učiteľka a členka výboru žien Kuvajtskej futbalovej asociácie Ghádir Chástíová. Dodala, že ženy dnes v Kuvajte pracujú vo všetkých oblastiach vrátane polície.

Tieto opatrenia zaviedla vláda po tom, čo minister obrany Hamad Džábir Alí Sabáh čelil kritike konzervatívneho poslanca Hamdána Ázmího, ktorý tvrdil, že ženy z podstaty nepatria do armády.

Aktivistka Lúlwa Sálihová Mulláová označila tento krok vlády za "diskriminačný a protiústavný". Avizovala, že v danej veci podnikne právne kroky.

Len nedávno protestovali v Kuvajte desiatky ľudí proti zákazu cvičenia jogy pre ženy, ktoré je podľa konzervatívnych poslancov nevhodné. Oproti iným štátom v oblasti Perzského zálivu je Kuvajt známy veľmi aktívnym dianím na politickej scéne, keď poslanci často kritizujú nariadenia vlády. Ženy v Kuvajte získali volebné právo v roku 2005, avšak vo vládnych funkciách či v parlamente majú malé zastúpenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok