Nebude stačiť jedno volebné obdobie, aby sa napravilo všetko, čo sa v súdnictve pokazilo za bývalých vlád, vyhlásil Vetrák

TA3
15.2.2022 21:31

Koalícii ide pri schvaľovaní súdnej mapy Márie Kolíkovej o pol miliardy eur. Nesplnenie niektorého z míľnikov ohrozuje čerpanie peňazí na ostatné. Mária Kolíková si pritom ešte stále nesplnila úlohu a nepredložila sústavu správnych súdov. Niektorí z koaličných poslancov sa zasa boja zrušenia súdov v ich rodných mestách. Prejde reforma parlamentom?

tema_dna_10.jpg
TA3

Proti sa postavila aj časť zamestnancov justície. Ministerke spravodlivosti odkázali, aby ju stiahla. Kolíková ale trvá na tom, že bez nej sa slovenská spravodlivosť dopredu nepohne. Nová súdna mapa má reštartovať slovenskú spravodlivosť, ktorá stále zápasí s nízkym kreditom. Ministerka narazila na odpor sudcov a zamestnancov súdov. Boja sa ich rušenia. Heslom reformy je špecializácia. Ministerka chce súdy spájať, aby sa sudcovia mohli zamerať len na jednu agendu. To má priniesť kvalitnejšiu a rýchlejšiu spravodlivosť.

Na začiatku si ministerka trúfala škrtnúť 24 z 54 okresných súdov. Posledný návrh už počítal len s rušením štyroch súdov. Všetko smeruje k tomu, že sa nič rušiť nebude a súdy, s ktorými sa už nepočítalo, zostanú pobočkami. Ministerka pripúšťa, že možno len dočasne. Aj preto justičné odbory hovoria o prepúšťaní.

V Bratislave a v Košiciach majú vzniknúť mestské súdy. Osem krajských súdov majú nahradiť štyri odvolacie. Kolíková priznáva, že zatiaľ istú podporu v koalícii nemá. Ak do apríla neprejde, hrozí, že prídeme o pol miliardy eur.

Milan Vetrák z hnutia OĽANO a predseda Ústavno-právneho výboru NR SR, povedal, že reorganizáciu súdnej mapy považuje za súčasť reformy justície. Primárnym cieľom v očiste súdnictva bolo podľa neho posilniť súdnu radu. Podľa Vetráka je potrebná aj k prípadnému pretrhnutiu korupčných väzieb. "Nebude stačiť len jedno volebné obdobie, aby sa napravilo všetko, čo sa pokazilo za predchádzajúcich vlád," povedal. "Je to spôsobené viacerými faktormi. Jedným z nich sú aj blížiace sa komunálne voľby. Postoj Sme rodina k schváleniu reformy súdnictva tiež povzbudzuje niektorých poslancov pravé k takýmto požiadavkám," 

Denisa Saková zo strany Hlas-SD, bývalá ministerka vnútra a nezaradená poslankyňa NR SR, povedala, že súdna mapa nie je reformou v justícii. Saková opakovane kritizovala Kolíkovú za to, že v súčasnosti sú dohody o vinne a treste nespravodlivé. "Súdna mapa by mala byť o tom, že zefektívni súdnictvo," dodala. 

Ondrej Dostál, poslanec NR SR zo strany SaS, si myslí, že za zlý stav súdnictva môže vláda Smeru a Roberta Fica, keď nastala, podľa jeho slov, "harabinizácia" súdnictva. Reforma súdnej mapy podľa Dostála nevyrieši všetky problémy, ale je to "základný kameň" pre očistu justície. 

Ingrid Vrkočová, predsedníčka Odborového zväzu justície, si myslí, že prekreslenie obvodov súdov neprinesie zmeny v justícii, čo sa týka rýchlosti a služieb občanom. "Je to v prvom rade ľudské zlyhanie a zlyhanie jednotlivca. Ak niečo v justícii nefunguje, treba to riadne pomenovať a pohľadať príčinu," uviedla.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok