Vláda nepočúva nikoho, ľudia sú frustrovaní, tvrdí Kaliňák. Podľa Klusa sú slová o vlastizradcoch za čiarou

TA3
14.2.2022 21:18

Internetom sa šíri zoznam politikov, ktorí hlasovali v parlamente za obrannú dohodu s USA. Označili ich za "vlastizradcov". Je takýto štýl komunikácie prijateľný? Kedy je nesúhlas a kritika už za čiarou? V Téme dňa sme diskutovali so štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Martinom Klusom a exministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

tmedna_2.jpg
TA3

Nervozita medzi ľuďmi stúpa

Nervozita na Slovensku je podľa Klusa do istej miery spôsobená aj hrozbou konfliktu na Ukrajine. Mnohí ľudia majú podľa neho prirodzene obavy. Kaliňák to vidí inak, považuje za neadekvátne strašiť Slovákov tým, že Rusi na nás zaútočia. Vášne vyvolal najmä zverejnený zoznam mien politikov, ktorí hlasovali za dohodu o obrannej spolupráci s USA. Zoznam mien sa internetom šíril ako "zoznam vlastizradcov".

"Všetky veci, ktoré prekročia hranicu slušnej diskusie, sú neprijateľné, ale obviniť z toho Smer, že zverejnil mená ľudí, ktorí hlasovali za dohodu s USA, je smiešne," uviedol Kaliňák s tým, že títo politici sa nemajú za čo hanbiť. "Názor ľudí je veľmi dôležitý, to nie je populizmus," dodal.

Dá sa aktuálna situácia so zverejnením mien politikov vnímať ako nátlak? Podľa Klusa je problém najmä v tom, že niektorí ľudia boli označení za vlastizradcov. "To, ako hlasovali sa niekomu môže páčiť, niekomu nie, ale také je rozhodnutie parlamentu," uviedol. Prerazením dna nazval ale status Ľuboša Blahu zo Smeru-SD, ktorý nazval hlasovanie o obrannej dohode hlasovaním za americkú okupáciu. "O tej zmluve už začal rokovať Fico aj Pellegrini," dodal.

Kaliňák obhajuje slobodu prejavu

Kaliňák reagoval s tým, že Smer rokovania o zmluve ukončil. Podľa neho ale o politikoch, ktorí hlasovali za zmluvu, nikto netvrdí, že spáchali trestný čin vlastizrady, zradili však základné hodnoty. "Keď má niekto názor môže ho povedať, o tom je sloboda prejavu," dodal.

Klus by v rámci politickej kultúry vážil slová, na Kaliňáka sa dokonca obrátil s tým, aby poslanca Blahu skrotil. "Nech sa to týka kohokoľvek, miernime sa, vážme slová, môže sa to obrátiť do niečoho tragického," spresnil.

Kaliňák oponoval s tým, že k násiliu nikdy nevyzývali, politici však podľa neho určitú mieru verejnej kritiky musia zniesť. Ľudia sú podľa neho frustrovaní aj z toho, že táto vláda nepočúva nikoho. Podľa Klusa naopak nie je v poriadku ani to, že opozícia zvoláva ľudí na protesty v čase prísnych pandemických opatrení.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok