USA odmietli tvrdenie, že ich ponorka vplávala do ruských teritoriálnych vôd

TA3 TASR
13.2.2022 06:50

Ministerstvo obrany Spojených štátov odmietlo v sobotu tvrdenia Ruska, že americká útočná ponorka plávala v ruských teritoriálnych vodách. Informovala o tom agentúra TASS.

Ponorka ponorky ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

"Tvrdenia Ruska, že sme v ich teritoriálnych vodách vykonávali operácie, nie sú pravdivé," uviedol vo vyhlásení kapitán Kyle Raines, hovorca velenia americkej armády v oblasti Indického a Tichého oceánu (USINDOPACOM).

"Nebudem sa vyjadrovať k presnej polohe našich ponoriek, ale lietame, plavíme sa a vykonávame operácie bezpečne (a) v medzinárodných vodách," dodal Raines. Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že jeho torpédoborec Maršal Šapošnikov v sobotu vytlačil z teritoriálnych vôd Ruskej federácie americkú ponorku, ktorá sa dostala do blízkosti Kurilských ostrovov.

Americká útočná ponorka triedy Virginia sa vzdialila po tom, ako ruský torpédoborec na tento účel použil "primerané prostriedky", uviedol rezort obrany s tým, že si v súvislosti s týmto incidentom predvolal amerického vojenského pridelenca.

Napätie medzi Ukrajinou a Ruskom v uplynulých dňoch silnie. Americké médiá priniesli informáciu, že k napadnutiu Ukrajiny Ruskom by mohlo dôjsť v nadchádzajúcich dňoch, konkrétne v stredu 16. februára. 

Neposkytli však žiadne dôkazy a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj následne opäť zdôraznil, že jeho krajine bezprostredne nehrozí ruský útok. Ruský prezident Vladimir Putin počas sobotňajšieho telefonátu s americkým prezidentom Joeom Bidenom odsúdil správy o údajnom bezprostrednom útoku ako "provokatívne špekulácie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok