Bol vždy usmiaty. Noblesný politik, skvelý človek. Politici spomínajú na zosnulého Kukana

TA3 TASR
10.2.2022 09:32

Bývalý minister zahraničných vecí, diplomat a poslanec Eduard Kukan bol vždy usmiaty a dobre naladený. V reakcii na smrť bývalého politika to na sociálnej sieti uviedol šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok. Premiér Eduard Heger zdôraznil, že práve Kukan sa zaslúžil o vstup Slovenska do Európskej únie a NATO. Na Kukana si zaspomínali viacerí.

Politik európskeho formátu

"Nemôžem tomu uveriť. Ešte minulý týždeň sme sa náhodou stretli v meste. Edo bol, ako vždy, usmiaty a dobre naladený. A dnes dlhoročný minister zahraničných vecí, diplomat a poslanec nášho aj Európskeho parlamentu Eduard Kukan už nie je medzi nami," povedal Korčok. Rodine a manželke zosnulého vyjadril úprimnú sústrasť. 

Diplomat vysokých kvalít, ktorý zosobňoval slušnosť i rozhľad. Takto si na sociálnej sieti pripomenul zosnulého exministra Heger (OĽANO). Poukázal na to, že Kukan sa zaslúžil o vstup Slovenska do Európskej únie a NATO. "Obzvlášť v dnešných dňoch sa javí, že jeho úsilie nebolo márne a prispelo k správnemu smerovaniu Slovenska," uviedol predseda vlády. 

Eduard Kukan bol nielen vynikajúci diplomat a politik európskeho formátu, ale aj skvelý človek. Povedal to bývalý minister financií Ivan Mikloš, ktorý s Kukanom bol súčasťou vlády Mikuláša Dzurindu a boli členmi v strane SDKÚ-DS.

Ako si na Kukana spomína herec Milan Kňažko? Bol to skvelý kariérny diplomat a neskôr veľmi umiernený a uvážlivý politik, uviedol. "Veľmi sme spolu komunikovali, hrávali sme spolu dokonca pravidelne tenis a mali sme veľa spoločných záľub," uviedol Kňažko, ktorý v novembri 1989 vstúpil do politického diania a neskôr aktívne pôsobil vo viacerých vysokých štátnych funkciách.

"Keď som na sklonku roka 1992 pretváral Ministerstvo medzinárodných vzťahov SR na Ministerstvo zahraničných vecí SR, pátral som po tom, koľko diplomatov pôvodom zo Slovenska pracuje na ministerstve zahraničných vecí ČSFR. Kukan bol vtedy zástupcom pri Organizácii Spojených národov (OSN) v New Yorku. Oslovil som ho, či by bol ochotný pracovať pre Slovensko po rozdelení (Česko-Slovenska) a on súhlasil," priblížil začiatky ich dlhoročnej spolupráce Kňažko.

Reprezentoval vyspelé Slovensko

Eduard Kukan reprezentoval kultúrne a politicky vyspelé Slovensko. Jeho strata je obzvlášť teraz viac pociťovaná. Myslí si to právnik, vysokoškolský pedagóg a bývalý politik Jozef Moravčík, ktorý bol ministrom zahraničných vecí ČSFR, neskôr ministrom zahraničných vecí Slovenska a od marca do decembra 1994 bol predsedom vlády SR.

Bývalý predseda vlády Mikuláš Dzurinda uviedol, že zomrel noblesný politik, ale najmä dobrý človek. Kukana označil za diplomata-elegána. "Zaslúžil sa o renesanciu Slovenska a jeho vstup do Európskej únie a NATO. Zdieľam bolesť manželky Zdenky a všetkých blízkych," vyjadril sa Dzurinda, v ktorého vláde bol Kukan ministrom zahraničných vecí a boli aj členmi v strane SDKÚ-DS.

Slušnosť, odbornosť a autorita

Predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR Marián Kéry (Smer-SD) povedal že Slovensko stráca v Eduardovi Kukanovi významného a rešpektovaného politika a odborníka na zahraničnú politiku. Bol pre neho rozhľadeným a slušným politikom. Pre podpredsedu výboru pre európske záležitosti Petra Kmeca (nezaradený) bol Kukan veľkým vzorom.

Kéry i Kmec vyslovili rodine a najbližším Kukana úprimnú sústrasť. "Vždy som si vážil nielen jeho odbornosť, ale aj ľudskosť a slušnosť. Bol rešpektovaný v zahraničí, takže bol skúsený diplomat a na tomto poli zohral veľmi významnú úlohu," uviedol Kéry. Kmec označil Kukana za "pravého profesionála, znalca medzinárodnej politiky a úspešného realizátora nášho integračného úsilia do EÚ, NATO a OECD".

Úprimnú sústrasť na sociálnej sieti vyjadrili aj predseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba - Umiernení Tomáš Drucker či neparlamentná strana Spolu. "Pre mňa má takto vyzerať slušnosť, odbornosť a autorita. V politike veľmi vzácne," skonštatoval Drucker. "Za jeho celoživotnú prácu v prospech Slovenska mu patrí – v mene celej strany Spolu - náš obdiv a úprimná vďaka," uviedla strana Spolu.

Pomohol slovenskej demokracii

Šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) označila Kukana za jedného z tých lepších politikov, ktorých Slovensko malo. "Správa o jeho úmrtí ma nesmierne mrzí. Odpočívajte v pokoji, pán Kukan. Ďakujem za všetko, čo ste pre Slovenskú republiku spravil," dodala Bittó Cigániková.

"Kukan sa ako diplomat pričinil o to, aby malo Slovensko v zahraničí dobré meno a bolo vnímané ako spoľahlivý partner," doplnil podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. Dodal, že Kukan svoju odbornosť a profesionalitu priniesol aj do politiky a akadémie.

Šéfka výboru pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (SaS) rovnako zaradila Kukana k našim najvýznamnejším diplomatom a pripomenula jeho kariéru. "Patril medzi ľudí, ktorí pomohli Slovensku zaradiť sa medzi demokratické krajiny Európy po ťažkom období Mečiarových vlád. Na jeho životnú cestu sa pozerám s obdivom," poznamenala a vyjadrila úprimnú sústrasť celej jeho rodine.

Nenahraditeľný vyučujúci

Eduard Kukan je pre Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave nenahraditeľný. Univerzite odovzdával obrovské skúsenosti a vzdelával mladších kolegov. Povedal to dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda. "Pôsobil u nás po ukončení svojho pôsobenia v Európskom parlamente. Zásadným spôsobom sme využívali jeho potenciál a obrovské skúsenosti v oblasti medzinárodných vzťahov, ktoré u nás vyučoval, a vzdelával mladších kolegov," uviedol Burda.

Eduard Kukan zomrel vo veku 82 rokov zomrel v stredu. Pôsobil ako minister zahraničných vecí, poslanec Národnej rady SR a Európskeho parlamentu. Kukan v minulosti pôsobil na viacerých československých veľvyslanectvách. Bol viacnásobným slovenským ministrom zahraničia. Okrem iného bol aj poslancom Národnej rady SR a Európskeho parlamentu. Učil na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave na katedre medzinárodného práva a medzinárodných vzťahov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok