Schválením dohody s USA podľa Korčoka odmietli populizmus, pocit výhry však nemá

TA3 TASR
9.2.2022 12:36

Schválenie dohody o obrannej spolupráci Slovenska s USA poslancami národnej rady je hlasom zodpovednosti a zároveň odmietnutím populizmu, hystérie a cynizmu v podaní opozície a extrémistov. Na sociálnej sieti to skonštatoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Ivan Korčok 1140 px
TASR/Martin Baumann

"Ďakujem poslancom SaS, z ktorých všetci prítomní hlasovali za, a rovnako všetkým tým z koalície, ktorí ju rovnako podporili," uviedol na margo schválenia Korčok.

Priznal však, že schválenie dohody mu nepriniesol pocit víťazstva. Dôvodom bol aj neporiadok v rokovacej sieni NR SR a hanobenie vlajky Ukrajiny, ktorého sa počas utorka dopustili viacerí poslanci ĽSNS. "Podpora dohody v parlamente je síce dobrou správou, ale to, čo sa okolo nej odohralo, je mementom pre celú demokratickú politickú scénu. Je precitnutím z ilúzie o tom, že naše miesto vo svete je vybavená vec. Nie je. Veľká časť spoločnosti je zmätená, nevie sa zorientovať, nevie, prečo patríme do NATO a EÚ," poukázal šéf diplomacie.

Zdôraznil, že vyjadrenia opozície na margo USA či NATO si spojenci Slovenska zapamätajú. "Pozametali ste s vlastnou krajinou ako s handrou. A naši partneri vo svete už vedia, že na Slovensku sa derie k moci politická reprezentácia, o ktorej môžu reálne predpokladať, že keď raz pôjde do tuhého, rovnako pozametáte dlážku aj s nimi, s tými, s ktorými sme si dali sľub spoločnej obrany a bezpečnosti. A je jasné, že maximum, čo od vás spojenci môžu čakať, je vypustenie nafukovacích holubíc mieru," dodal Korčok.

Poslanci NR SR v stredu odsúhlasili dohodu o obrannej spolupráci Slovenska s USA. Za hlasovalo 79 poslancov zo 140 prítomných, proti bolo 60. Potrebná je ešte ratifikácia dohody prezidentkou SR.

Dohoda má umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Predstavitelia vlády deklarovali, že zmluva neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR. Opozícia ju kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová uzavretie dohody podporila. V snahe zmierniť obavy časti verejnosti doložila k splnomocneniu na podpis interpretačné vyhlásenie. Obsahuje výklad častí zmluvy vyvolávajúcich najviac otáznikov. Vlastnú interpretačnú doložku priložila aj americká strana, podľa prezidentky je obsahovo v súlade so slovenskou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok