Heger je rád, že obranná dohoda prešla. Podľa neho išlo o odvahu poslancov

TA3 TASR
9.2.2022 12:09

Premiér Eduard Heger ocenil schválenie dohody o obrannej spolupráci Slovenska s USA poslancami národnej rady. Podľa neho išlo o odvahu. Predseda vlády to uviedol na sociálnej sieti.

"Ďakujem poslancom za ich odvahu postaviť sa za bezpečnosť Slovenska," povedal premiér. Poslanci v stredu odsúhlasili dohodu o obrannej spolupráci Slovenska s USA. Za hlasovalo 79 poslancov zo 140 prítomných, proti bolo 60. Potrebná je ešte ratifikácia dohody prezidentkou SR.

Dohoda má umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Predstavitelia vlády deklarovali, že zmluva neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR. Opozícia ju kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku.

Prezidentka Zuzana Čaputová uzavretie dohody podporila. V snahe zmierniť obavy časti verejnosti doložila k splnomocneniu na podpis interpretačné vyhlásenie. Obsahuje výklad častí zmluvy vyvolávajúcich najviac otáznikov. Vlastnú interpretačnú doložku priložila aj americká strana, podľa prezidentky je obsahovo v súlade so slovenskou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok