Obce na severe Slovenska naďalej zasypáva sneh. Vyhlasujú mimoriadnu situáciu

TA3
8.2.2022 16:39

Mimoriadnu situáciu v dôsledku snehovej kalamity vyhlásili v 20 obciach Žilinského kraja. V utorok to potvrdila vedúca odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Miroslava Staníková.

Ide o Oravskú Lesnú, Zákamenné, Novoť, Oravskú Polhoru, Rabču, Sihelné, Rabčice, Mútne, Oravské Veselé v okrese Námestovo, Vyšnú Bocu, Liptovskú Kokavu a Žiar v okrese Liptovský Mikuláš, Terchovú, Belú a Lutiše v okrese Žilina. Kalamitu majú aj v Novej Bystrici v okrese Čadca, v Habovke v okrese Tvrdošín, v Liptovskej Lúžnej, Liptovských Revúcach a Komjatnej v okrese Ružomberok. "Vzhľadom na pretrvávajúce intenzívne sneženie očakávame ďalšie vyhlásenia mimoriadnych situácií," zhodnotila vedúca odboru krízového riadenia.

So snehovou kalamitou bojujú aj na Oravskej lesnej železnici, ktorá meria 3,6 kilometra a nachádza sa v Oravskej Lesnej. "Za posledné dni na Orave napadlo veľké množstvo snehu a pracovníci na železnici každý deň pracujú s lopatami aj za pomoci mechanizmov, aby sme mohli areál sprístupniť návštevníkom. Mali sme naplánované, že otvoríme pre verejnosť od piatku (4. 2.). Bohužiaľ, situácia je oveľa komplikovanejšia. Horná stanica Sedlo Beskyd je stále ešte neprístupná a zaviata snehom," priblížila riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava Mária Jagnešáková. Dodala, že situácia sa ešte viac skomplikovala začiatkom pracovného týždňa, keď pripadol ďalší nový sneh.

Železnica sa nachádza v horskom teréne, odstránenie snehu z trate je náročné na čas i fyzickú kondíciu. Riaditeľka zdôraznila, že bez techniky, ktorou múzeum disponuje, by to bolo nemožné. Trať sa musí prepluhovať a následne na kritických úsekoch frézovať. Mantinely popri trati podľa Jagnešákovej na niektorých miestach dosahujú výšku aj dva metre. "Veríme, že sa nám podarí situáciu dostať pod kontrolu a po ustálení počasia budeme schopní Oravskú lesnú železnicu sprístupniť všetkým záujemcom," povedala.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok