Grécka vláda ustála hlasovanie o vyslovení nedôvery, čelila mu pre nezvládnutie snehovej kalamity

TA3 TASR
31.1.2022 08:11

Grécka konzervatívna vláda v nedeľu večer len tesne prežila hlasovanie o vyslovení nedôvery v parlamente. Návrhu predsedu opozičnej ľavicovej strany Syriza Alexisa Tsiprasa chýbalo na prijatie deväť hlasov — za vyslovenie nedôvery hlasovalo 142 z 300 poslancov, 156 bolo proti.

Grécka vláda ustála hlasovanie o vyslovení nedôvery, čelila mu pre nezvládnutie snehovej kalamity
TASR/AP

Informovali o tom agentúry DPA a AFP. Tsipras svoju iniciatívu zdôvodnil nezvládnutím situácie v súvislosti s hustým snežením, ktoré krajinu zasiahlo v pondelok 24. januára. Hoci ho meteorológovia avizovali už niekoľko dní vopred, vpád zimy spôsobil v hlavnom meste Atény a okolí dopravný chaos a výpadky dodávok elektriny, ktoré trvali niekoľko dní a postihli viac ako 200-tisíc domácností a firiem.

Okolo 3500 ľudí muselo stráviť noc na utorok vo svojich autách a pomohla im až armáda. V stredu pokračovali práce na vyslobodzovaní množstva áut zo závejov. Diaľničný obchvat Attiki Odos bol znovu prejazdný až vo štvrtok.

Vassilis Halkias, konateľ súkromnej spoločnosti, ktorá obchvat prevádzkuje, sa v utorok vzdal funkcie. Spoločnosť sa ospravedlnila a sľúbila vodičom zablokovaným na diaľnici odškodné vo výške 2000 eur.

Za toto "fiasko", ako aj za nezvládnutie koronavírusovej pandémie a vysoké ceny energií vyzval Tsipras premiéra Kyriakosa Mitsotakisa, aby odstúpil a boli vypísané nové voľby. Mitsotakis sa v stredu za chaos ospravedlnil a zaviazal sa zlepšiť koordináciu medzi štátnymi orgánmi.

Počas búrlivej parlamentnej rozpravy Mitsotakis priznal nedostatky pri zvládaní snehovej kalamity, zároveň však obvinil Tsiprasa z populizmu. Vyzdvihol úspechy svojej vlády a poznamenal, že zdvojnásobila počet jednotiek intenzívnej starostlivosti a zamestnala 12-tisíc zdravotníckych pracovníkov. Keď následky pandémie ustúpia, príde éra prosperity, konštatoval premiér podľa agentúry AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok