Vodná elektráreň na dne mora ukladá energiu z obnoviteľných zdrojov. Startup predstavil systém Ocean Battery

TA3/dp
28.1.2022 13:00

Obnoviteľné zdroje energie si vyžadujú úložné systémy, ktoré uchovávajú energiu v čase, keď nesvieti Slnko alebo nefúka vietor. Ocean Battery je nový systém skladovania energie, ktorý funguje trochu ako vodná elektráreň na dne mora.

Vodná elektráreň na dne mora ukladá energiu z obnoviteľných zdrojov. Startup predstavil systém Ocean Battery
YouTube/Ocean Grazer

Informoval o tom web New Atlas. Systém Ocean Battery, vyvinutý holandským startupom Ocean Grazer, je dizajnovo navrhnutý pre inštaláciu na morské dno v blízkosti pobrežných generátorov obnoviteľnej energie, ako sú veterné turbíny, plávajúce solárne farmy, prílivové a vlnové energetické systémy. Skladá sa z troch komponentov, ktoré spolu fungujú na podobnom princípe ako vodná priehrada.

Obsahuje až 20 miliónov litrov sladkej vody

Na morskom dne je zakopaná betónová nádrž, ktorá obsahuje až 20 miliónov litrov sladkej vody skladovanej pri nízkom tlaku. Systém čerpadiel a turbín spája túto nádrž s flexibilným vakom na morskom dne. Prebytočná elektrina z obnoviteľných zdrojov sa môže použiť na čerpanie vody zo zásobníka do vaku. Keď je potrebná energia, vak sa uvoľní a poháňaný tlakom morskej vody nad ním vytlačí vodu späť do zásobníka, čím sa roztočia turbíny na výrobu elektriny, ktorá sa dodáva do siete.

Tím Ocean Grazer hovorí, že systém má účinnosť medzi 70 až 80 percentami a mal by byť schopný vykonávať neobmedzený počet cyklov počas životnosti viac ako 20 rokov. Navyše je možné ho aj meniť - každá betónová nádrž má kapacitu 10 MWh, takže pridaním ďalších sa môže zvýšiť celková kapacita. Ak je potrebné uchovať viac energie, môžu sa pridať aj ďalšie čerpadlá a turbíny na zvýšenie výkonu.

Koncept Ocean Battery je zaujímavý, ale nie je to ani zďaleka jediný dizajn. Spoločnosť Subhydro načrtla podobnú myšlienku čerpania morskej vody z nádrží umiestnených na dne mora, potom, keď je potrebná elektrina, voda sa vpustí späť dovnútra a roztočí turbíny, keď napĺňa nádrž. Aj MIT tiež opísal podobný koncept s použitím dutých betónových gúľ. 

Napriek tomu zrejme nebude existovať jedno riešenie, ktoré by vyhovovalo v každej situácii, takže riešenie globálneho problému, akým je skladovanie obnoviteľnej energie, si pravdepodobne vyžiada množstvo kreatívnych nápadov.

Tím Ocean Grazer popisuje batériu vo videu:

Témy: nádrž
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok