Tak takto?!: Zdravotné sestry a pôrodné asistentky zarábajú menej ako niektoré pokladníčky v supermarketoch

TA3
26.1.2022 10:25

Za prvé tri týždne nového roka vrátilo registrácie 87 sestier a pôrodných asistentiek. Dôvod? Priveľa práce za primálo peňazí a na obzore žiadny reálny prísľub, že by sa situácia mohla radikálne zmeniť.

ambulancia operačná sála lieky zdravotná sestra NOÚ 1140px (SITA/Diana Černáková)
SITA/Diana Černáková

V susednej Českej republike zarobí sestrička po šiestich rokoch praxe viac, ako slovenská top špecializovaná zdravotná sestra s magisterským vzdelaním a po dlhých rokoch odbornej praxe. V Maďarsku zvýšili zdravotníkom platy o sto percent. 

Naše sestry žiadajú rezort o tridsaťpercentné navýšenie platov. Odpoveď z úst šéfky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej je len vágna výhovorka, že sa treba pozerať na to, čo je reálne. V preklade to znamená, že na požadovaných tridsať percent zvýšenia môžu sestričky zabudnúť.

O tom, čo sa stane, ak sestry nedostanú výrazne pridané, o 350 eurových "pandemických" jednorázových odmenách, ktoré nedostali všetci vyplatené v plnej výške, o tom, či si odmeny zaslúžia aj vodiči sanitiek a piloti záchranárskych vrtuľníkov, ale aj o spoločenskej úcte k zdravotníkom, ktorí nasadzujú pri lôžkach pacientov vlastné zdravie bude Anka Žitná v dnešnej relácii Tak takto?! hovoriť s prezidentkou Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivetou Lazorovou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok