Vyšetrovanie Lučanského úmrtia ešte neukončili, začala sa rekonštrukcia prípadu

TA3 TASR
25.1.2022 10:09

V Prešove sa koná rekonštrukcia udalostí, ktoré viedli k smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Potvrdil to hovorca Krajskej prokuratúry Prešov Marián Spišák.

Na rekonštrukcii sa okrem generálneho prokurátora Maroša Žilinku zúčastňujú aj krajský prokurátor v Prešove, dozorový prokurátor, procesné strany a súdni znalci. "Poznatky získané týmto procesným úkonom budú dôsledne analyzované na účely zákonného rozhodnutia v tejto veci," podotkol Spišák.

Žilinka priblížil, že cieľom rekonštrukcie je získať čo najpresnejšiu predstavu a ucelený obraz o priebehu udalostí a jej čiastkových faktoch. Je presvedčený, že orgány činné v trestnom konaní dajú v krátkom čase odpoveď na otázku, ako k udalosti prišlo, "vrátane charakteru a mechanizmu zranení, príčin smrti zo súdnolekárskeho hľadiska, priebehu a okolností udalostí".

Odpoveď na otázku, prečo prišlo k Lučanského smrti, podľa Žilinku zostane s najväčšou pravdepodobnosťou nezodpovedaná.

Lučanský zomrel 30. decembra 2020 po tom, ako sa mal 29. decembra 2020 v ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody v Prešove pokúsiť o samovraždu. Vo väzbe bol pre obvinenia z korupčnej trestnej činnosti.

Prípadom sa zaoberala aj nezávislá kontrolná komisia. Nezistila skutočnosti, ktoré by spochybňovali verziu, že príčinou smrti Lučanského bol samovražedný pokus. Komisiu tvorilo takmer 20 členov. Okrem politikov boli jej súčasťou tiež experti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok