Skrátenie karantény môže priniesť aj riziko. Nie je to bezpečné, ale racionálne, myslí si Klempa

TA3
23.1.2022 12:23

S omikronom sa stretne zrejme každý, tento variant vírusu vie opätovne nakaziť zaočkovaných aj prekonaných. Je rozumné skrátiť karanténu? Kedy sa naučíme s vírusom žiť? V relácii V politike odpovedal virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Omikron ako únikový mutant

Omikron je schopný obchádzať prvú imunitnú odpoveď, do väčšej miery tak napáda aj zaočkovaných alebo tých, ktorí ochorenie už prekonali. "Vďaka očkovaniu a prekonaniu je však ten priebeh oveľa miernejší," hovorí virológ Klempa, podľa ktorého ide o skutočne únikový mutant.

Niektoré krajiny už rezignujú aj v oblasti prísnych opatrení. "Oveľa viac sa snažíme brať do úvahy situáciu v iných krajinách a podľa toho reagovať. Výhrady voči tomu, ako reagujeme, nemám," vysvetlil Klempa. Príchod omikronu bol trochu prekvapením aj pre odborníkov. Imunitne je totiž podľa virológa výrazne odlišný od predošlých variantov.

"Budú ubúdať ľudia, ktorí sa nikdy s vírusom nestretli. Malo by ubúdať ale aj ťažkých prípadov, akonáhle prestane byť vírus záťažou pre zdravotné systémy, nastane moment, keď môžeme povedať, že s ním vieme žiť," hovorí Klempa. Omikron už môže priniesť iný typ problémov, a to, že v krátkom čase vie napadnúť veľké množstvo ľudí, a tak môžu chýbať v základných službách.

Otázka bezpečnosti pri skrátení karantény

Bolo by vhodné podľa Klempu skrátiť karanténu? Nevníma to ako absolútne bezpečné, no racionálne a skôr ako ústupok z hľadiska praktickosti bežného života. "Na päť dní je to pomerné výrazné, môže to byť späté aj s rizikom. Nie je to absolútne bezpečné, ale racionálne," uviedol virológ s tým, že osobne by bol za viac dní karantény.

V čom sa omikron podľa neho líši? Strata čuchu a chuti už nemusí byť taká častá, ľudia majú ale viac boľavé zapálené hrdlo, objavuje sa aj horúčka. Menej časté je kýchanie či nádcha a dobrou správou je, že menej často dochádza aj k ťažkému zápalu pľúc.

Aký má názor na povinné očkovanie? Podľa svojich slov ho už prehodnotil a pre niektoré skupiny obyvateľov by bol za. Omikron podľa neho nie je posledný variant a vírus sa ďalej intenzíve šíri. Úroveň imunity je rôzna v rôznych častiach sveta. "Dá sa predpokladať, že môže prichádzať k ďalším mutantom, ktoré budú schopné prelomiť protilátkovú odpoveď," uviedol s tým, že už to nemusí byť taká záťaž pre zdravotnícky systém. "Naučíme sa s tým vírusom žiť," dodal virológ.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok