Nemocnica v Martine získala robotické rameno. Patrí k lídrom v digitálnej patológii, vyhlásil Lengvarský

TA3 TASR
21.1.2022 13:22

Univerzitná nemocnica Martin patrí k lídrom v oblasti digitálnej patológie a moderných intervenčných rádiologických metód. Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský to povedal v piatok na pôde nemocnice po spustení robotického systému, ktorý využíva umelú inteligenciu pri intervenčných angiologických zákrokoch.

Generálny riaditeľ Univerzitnej nemocnice Martin Dušan Krkoška podotkol, že intervenčná rádiológia je dlhé roky výkladnou skriňou nemocnice. "Podarilo sa nám získať robotické rameno. Je to inovatívna metóda a je prínosom pre pacienta i lekára z hľadiska bezpečnosti," skonštatoval s tým, že prístroj zakúpili v rámci výzvy operačného programu integrovaná infraštruktúra a jeho cena je 700-tisíc eur.

Podľa prednostu Rádiologickej kliniky Kamila Zeleňáka získala nemocnica možnosť využívať inovatívnu technológiu. "Terapeutické zákroky budeme môcť vykonávať pomocou robotického ramena. Obrovskou výhodou pre lekára bude výrazné zníženie radiačnej dávky. V princípe táto technológia umožňuje vykonávať terapeutické výkony aj z iného miesta, nielen v rámci nemocnice, ale aj v rámci štátu alebo iného kontinentu. Limitom je iba prenosová rýchlosť dát," uviedol Zeleňák.

Minister zdravotníctva sa zoznámil aj s digitalizáciou v Ústave patologickej anatómie Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Martin. "Projekt digitalizácie umožňuje štandardizovať a zrýchliť diagnostické procesy. Súčasne implementovať prvky umelej inteligencie do hodnotiacich procesov skúmaných parametrov," vysvetlil prednosta ústavu Lukáš Plank.

"Som veľmi rád, že aj Ministerstvo zdravotníctva SR participuje na týchto projektoch a pristupuje k tomu veľmi aktívne. Verím, že všetky rozbehnuté projekty sa úspešne dotiahnu do konca a v týchto dvoch veciach budeme patriť medzi špičku v Európe," uzavrel Lengvarský.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok