V Poľsku rastie počet infikovaných. Minister je za povinný doklad zamestnancov o covide

TA3 TASR
19.1.2022 16:49

Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski sa v stredu vyjadril za to, aby boli potvrdenia týkajúce sa nákazlivého ochorenia Covid-19 povinné pre zamestnancov. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP.

Varšava mesto panoráma Poľsko 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Krajina zaznamenáva výrazný nárast v prípadoch infekcie koronavírusom, ktorých za posledných 24 hodín pribudlo 30-tisíc, uviedol Niedzielski. Poznamenal, že v 20 percentách z týchto prípadov išlo o vysoko nákazlivý variant omikron.

Poľsko má v súčasnosti k dispozícii približne 31-tisíc nemocničných lôžok pre pacientov chorých na covid a terajšia vlna nákazy môže "veľmi ohroziť výkonnosť systému zdravotnej starostlivosti", dodal minister.

Niedzielski podporil návrh nariadenia, ktoré bude vyžadovať od zamestnancov, aby svojim zamestnávateľom predkladali dôkaz o zaočkovaní alebo prekonaní covidu. Pravicová vláda premiéra Mateusza Morawieckého tiež tento plán podporuje.

Minister zdravotníctva dodal, že takéto potvrdenia, spolu s prácou zamestnancov z domu všade tam, kde je to možné, sú vnímané ako lepšia možnosť boja proti pandémii než lockdown. Proti koronavírusu je v Poľsku úplne zaočkovaných okolo 56,6 percenta z 38 miliónov obyvateľov a takmer deväť miliónov ľudí dostalo posilňujúcu dávku vakcíny. Krajina hlásila od začiatku pandémie takmer 4,4 milióna prípadov nákazy a vyše 103-tisíc úmrtí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok