Reforma, na ktorú sa čakalo 30 rokov. Starému spôsobu vzdelávania čoskoro odzvoní

TA3
16.1.2022 16:27

Starým metódam a spôsobu vzdelávania v základných školách zrejme čoskoro odzvoní. Žiaci od memorovania a bifľovania sa poučiek prejdú k učivu, ktoré využijú v praxi. Ministerstvo školstva predstavilo reformu, na ktorú mnohí čakali dlhých tridsať rokov. Učitelia to vítajú. Neskrývajú však obavy, či sa stihnú na zmeny dostatočne pripraviť.

Poučky, memorovanie a bifľovanie nahradí kritické myslenie, digitálne zručnosti, flexibilita a najmä prepojenie učiva s praxou. Taká je predstava ministerstva školstva. "Ustupujeme od učiť sa matematické vedomosti a ideme používať tieto vedomosti v bežnom živote," uviedol minister školstva Branislav Gröhling.

Školy majú na prechod k novým metódam vzdelávania ešte dosť času, pripraviť sa musia aj pedagógovia. "Tá zmena musí nastať v hlavách učiteľov," hovorí Mária Smreková, riaditeľka ZŠ Bajkalská v Bratislave.

Učitelia však neskrývajú svoje obavy. "Treba si uvedomiť, že v tejto situácii, keď máme personálne poddimenzované školstvo, keď máme odliv učiteľov zo škôl do iných povolaní, tak neviem do akej miery toto učitelia zvládnu," uviedla riaditeľka ZŠ Ostredková v Bratislave Erika Drgoňová. Dúfa, že na učiteľov nebude vyvíjaný byrokratický tlak.

Od budúceho roka budú môcť školy prejsť na reformu dobrovoľne, od roku 2026 však už bude povinná pre všetkých.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok