Toyota predstavila ostrý GRMN Yaris. Vznikne len v obmedzenom počte

TA3/SZ
16.1.2022 11:00

Nový GRMN Yaris má byť ešte ľahší a výkonnejší, ako jeho civilnejší príbuzný GR Yaris. Čo všetko inžinieri v Toyote vylepšili?

Toyota predstavila ostrý GRMN Yaris. Vznikne len v obmedzenom počte
Toyota

Autosalón v Tokiu hneď po otvorení svojich brán priniesol zaujímavú novinku z dielne Toyoty. Je ním nový, radikálnejší GRMN Yaris. Pohon, tak ako u bežného GR Yarisu zostáva verný 1.6 litrovému trojvalcu s turbom, ktorý v novinke generuje výkon 272 konských, teda o 11 koní viac. Krútiaci moment dosahuje hodnotu 390 Nm.

Sila motora je prenášaná na všetky štyri kolesá prostredníctvom prepracovanej manuálnej prevodovky s kratšími prevodmi. Niektoré časti prevodovky sú vyrobené z kvalitnejšej legovanej ocele z dôvodu predĺženia životnosti pri vysokej záťaži.

GR yaris Toyota

Nová je taktiež aj spojka, ktorá by mala mať lepšie vystuženie a dlhšiu životnosť. Samosvorný diferenciál na prednej a zadnej náprave bol zachovaný. Konštruktéri však v porovnaní s GR Yarisom použili nový typ, ktorý bližšie nešpecifikovali. Pri navrhovaní novej, 500 kusovej limitovanej edície GRMN Yarisu boli kladený veľký dôraz na tuhosť karosérie. Z toho dôvodu bolo použitých o 545 zvarov a o 12 metrov lepeného spoju viac.

Rovnako tak pomáha zabezpečovať ukážkovú tuhosť karosérie aj rozpera medzi zadnými kolesami, z dôvodu ktorej museli byť odobraté zadné sedadlá, čo prispelo aj k nižšej hmotnosti auta. Hmotnosť sa podarilo celkovo znížiť až o cca 30 kilogramov, a to aj vďaka použitiu karbónových prvkov ako predná kapota, strecha a zadný spojler.

Yaris Toyota

Z 500 kusovej série bude vyrobených 50 kusov so špeciálnym balíkom Circuit, ktorý sa vyznačuje špecifickými diskami BBS, tlmičmi Bilstein, väčšinu brzdami, karbónový spojler a splitter. Zvyšných 450 kusov bude možné objednať s balíkom Rally. Ten ponúkne nové stabilizátory, nové tlmiče, ochranu podvozku a ochrannú klietku v interiéry auta. Okrem klietky však dostanete aj škrupinové sedadlá Recaro, ktoré sa autu naozaj hodia.

Yaris Toyota

Automobilka očakáva veľký záujem o novú, 500 kusovú limitovanú sériu, a z toho dôvodu chce spustiť akési losovanie. Ak budete úspešný, dostanete možnosť kúpiť si túto špeciálnu edíciu, ktorej cenovka začína na domácom japonskom trhu na úrovni 56100 eur. Na našom trhu bude cenovka pravdepodobne ešte o niečo vyššia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok