Ruskí vojaci sa vracajú z Kazachstanu. Prezident Tokajev označil misiu za ukončenú

TA3 TASR
15.1.2022 12:26

Do Ruska sa vrátilo prvých 10 lietadiel s vojakmi, ktorí zasahovali v chaose zmietanom Kazachstane. Situácia sa tam však už upokojila a prezident Kasym-Žomart Tokajev označil misiu za ukončenú. Všetky zahraničné vojská by sa mali oficiálne stiahnuť do stredy.

Ruský rezort obrany v sobotu oznámil, že na letisko v meste Ivanovo severovýchodne od Moskvy pristálo v sobotu desať lietadiel s ruskými výsadkármi, ktorí sa zúčastnili misie Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti v Kazachstane. Ďalších šesť lietadiel typu An-124 Ruslan a Il-76 pristálo aj na vojenskom letisku Čkalovskij v Moskovskej oblasti.

Vojakov, ktorí prileteli z Kazachstanu, čaká na oboch letiskách "slávnostné podujatie na privítanie výsadkárov, ktorí s veľkým profesionalizmom plnili všetky zadané úlohy".

"Po skončení slávnostného zhromaždenia bude personál pochodovať na miesta trvalého nasadenia," uvádza ruský rezort obrany. Ako po rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom informoval vo štvrtok ruský minister obrany Sergej Šojgu, návrat jednotiek Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti z Kazachstanu sa zavŕši 19. januára, pripomína agentúra Interfax.

Jednotky Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti boli do Kazachstanu vyslané na žiadosť tamojšieho prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva a v súlade s rozhodnutím Rady Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti zo 6. januára. Skupina zahŕňala jednotky ozbrojených síl Ruska, Bieloruska, Arménska, Tadžikistanu a Kirgizska. Hlavnou úlohou jednotiek zapojených do misie bolo prevziať pod ochranu hlavné strategické objekty a pomáhať pri stabilizácii a normalizácii situácie v krajine.

Tá sa v Kazachstane vyostrila po Novom roku, keď spočiatku pokojné protesty proti zvyšovaniu cien pohonných hmôt prerástli do nepokojov a zrážok s bezpečnostnými zložkami. Tokajev následne odvolal vládu, prevzal vedenie štátnej bezpečnostnej rady a vyhlásil výnimočný stav.

Podľa Tokajeva do Kazachstanu v rámci misie Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti dorazilo 2030 "mierotvorcov" a 250 kusov techniky. Kazašská opozícia však označuje túto misiu za inváziu, pričom mnohí sa obávajú, že Moskva ju využije na to, aby posilnila svoj vplyv v Kazachstane, konštatovala AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok