ROZHOVOR: Kolíková sa pri súdnej mape môže tešiť na pomstu Matoviča a Remišovej, myslí si politológ

TA3/mm
14.1.2022 12:00

Debata nie je len vecná, ale aj osobná. A čo je zaujímavé? Heger môže byť síce slabým premiérom, ale predsa len premiérom, hodnotí prijatie súdnej mapy vo vláde politológ a rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied Kutná Hora Tomáš Koziak.

Ministerka Mária Kolíková predstavila veľkú novelu zákona
TA3 / David Duducz

Koalícia dlhšie rokuje o v poradí už treťom návrhu súdnej mapy, v stredu ho schválila vláda. Napriek posunutiu reformného zákona do parlamentu sa zdá, že si podporu hľadá skutočne ťažko, poslanci majú na svoje regióny prirodzené väzby a pozerajú sa na vec inak ako ministerka. Nesúhlasí s ňou ani odborná obec, napríklad Združenie sudcov Slovenska. Ako vnímate návrh po radikálnej úprave z pôvodne plánovaného zníženia počtu okresných súdov z 54 na 30 na súčasný návrh rušenia štyroch súdov, aj celú tú procedúru, ktorá ho sprevádza?

Zjavne sa tu krížia predstavy viacerých subjektov. Na jednej strane je to ministerka, ktorá zastupuje záujmy štátu, potom sú tu poslanci, ktorí, ako ste spomenuli, reprezentujú záujmy regiónov, ďalej sú to rôzne záujmy koaličných partnerov a máme tu aj pohľad odbornej obce. Čiže je jasné, že kompromis sa nemohol rodiť jednoducho. Aj riešenie, ktoré je dnes na stole, je určite posunuté od toho, ako si to predstavovala ministerka, ale aj od toho, ako si predstavovali ostatní. Ale je dôležité, že aspoň k niečomu dospeli a prijala to vláda. Tí, ktorí tvrdili, že vláda nie je schopná dohodnúť sa na základných reformách, nemali pravdu. Dokážu ich prijať, aj keď v kompromisných podobách, čo sa ale musí od štvorkoalície aj čakať. Ukázali to aj pri národných parkoch, či pri nemocniciach.

Schválenie vo vláde je jedna vec, no teraz sa návrh dostáva do parlamentu a tam sa ukáže pravda. Veronika Remišová otvorene hovorí, že súdna mapa má v parlamente podporu len 19 poslancov SaS. Kritizujú ho Sme rodina, OĽANO a nepodporí ho ani opozícia. Má podľa vás vôbec šancu, že prejde parlamentom?

Ťažko povedať. Ak by náhodou neprešiel, má to aj druhú stranu a tá je o tom, že koalícia by tak ukázala, že nedokáže vládnuť a bola by to voda na mlyn opozícii. Úvaha o zodpovednosti koaličných poslancov bude tiež hrať svoju rolu, tak ako tomu bolo aj pri národných parkoch, kedy sa do poslednej chvíle hovorilo, že reforma neprejde. Musíme sa nechať prekvapiť do poslednej chvíle. Uvidíme, či je vláda schopná prijímať reformné zákony, ku ktorým sa zaviazala a to bude dôležité.

Podľa poslanca Šipoša ministerka zlyhala, aj podľa ďalších koaličných poslancov nedokázala nájsť pre návrh podporu či nezapracovala pripomienky, alebo nekonkretizovala niektoré svoje predstavy. Návrh nebol prerokovaný v medzirezortnom pripomienkovom konaní, na druhej strane ale ide o dôležitý míľnik vyplývajúci z plánu obnovy, čo ak ho ale nesplníme? Viete si predstaviť ďalší vývoj, alebo osud pani ministerky, ktorá sama priznáva, že kvôli tejto reforme vôbec išla do politiky?

Treba spomenúť ešte jeden dôležitý faktor, a to je osoba ministerky Kolíkovej. Tá má v rámci koalície ťažkú pozíciu vzhľadom na minulú kritiku Igora Matoviča, navyše odišla zo strany Za ľudí, kde bola za to terčom kritiky Veroniky Remišovej, hlavne za spôsob ako odišla. Čiže nie je to len vo vecnej rovine, ale aj v osobnej. A preto je prijímanie zákona ešte zložitejšie.

A prejde?

Toto bola jedna z vecí, ku ktorým sa štát prihlásil, že ich chce zreformovať a ku ktorým sa zaviazal. A ak to neprejde v akejkoľvek podobe, hoci ide o veľmi oklieštené, tak to bude vizitka vlády a koaličných poslancov, že nie sú schopní sa dohodnúť. Opakujem, je to ale v tejto štvorkoalícii veľmi zložité.

Zaujímavé na schvaľovaní vo vláde bolo, že ak by nezasiahol premiér Eduard Heger, súdna reforma by sa na program rokovania ani nedostala a bolo by tak ohrozených pol miliardy eur z plánu obnovy. Ukazuje sa, že Eduard Heger začína byť sebavedomejším v pozícii predsedu vlády?

Áno, ukazuje sa, že začína byť premiérom. Dokáže byť lídrom, pri ktorom koalícia vie prijať rozhodujúce opatrenia. Dokázal ju dať dokopy, aby boli reformy prijaté. Ak nebude vláda funkčná, bude to padať na jeho hlavu. Práve on musí byť koordinátor a mediátor, ktorý sa bude snažiť presadzovať kompromisné riešenia. Je to trochu iný Eduard Heger ako na začiatku, keď vstupoval do role premiéra donútený okolnosťami. Začína sa okukávať a zasiahol veľmi vhodným spôsobom. Toto správanie sa dá pozorovať už niekoľko týždňov. Heger môže byť síce slabým premiérom, ale predsa len premiérom.

Máriu Kolíkovú okrem súdnej mapy čaká ďalšia bitka, z veľkej novely Trestného zákona, ktorú predstavila v decembri, neplánuje vypustiť tresty za šírenie hoaxov. Názor nezmenila ani po ukončení pripomienkového konania, v rámci ktorého prišlo k novele takmer tristo strán pripomienok, z ktorých veľká časť navrhuje práve vyškrtnutie trestania šíriteľov hoaxov. Nie je to zárodok ďalšej potenciálnej koaličnej krízy?

Ide o to, ako si definujeme koaličnú krízu. Mali sme tu krízu, ktorá vyústila do výmeny premiéra. Kým neschopnosť dohodnúť sa pri niektorých zákonoch by som krízou nenazýval. Treba vychádzať z toho, že strany chcú dovládnuť, predčasné voľby by boli pre každú z nich stratou alebo rizikom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok