Povinné očkovanie kamionistov v Kanade napokon zrušia. Majú obavy z narušenia dodávok

TA3 TASR
13.1.2022 11:32

Kanada, ktorá pôvodne plánovala zaviesť pre vodičov kamiónov povinné očkovanie proti novému koronavírusu, zo svojich požiadaviek čiastočne ustúpila a svojim vodičom umožní aj naďalej bezproblémový prejazd cez kanadsko-americké hranice.

kamión kamionista sneh ilu (SITA/Dušan Hein)
SITA/Dušan Hein

Informoval o tom Kanadský úrad pohraničnej služby. Kanadská vláda tak ustúpila tlaku predstaviteľov kamiónovej dopravy a opozičných politikov. Tí poukazovali na hroziaci nedostatok vodičov kamiónov, čo by znamenalo ďalšie problémy v dodávkach tovarov a zrýchlenie inflácie. Podľa Kanadského úradu pohraničnej služby sa však povinnosť očkovania ruší iba pre kanadských vodičov. Nemení sa pre vodičov kamiónov z USA. Tí sa budú musieť od 15. januára preukazovať potvrdením o zaočkovaní.

Zdroj z kanadskej vlády potvrdil, že vláda pôvodné rozhodnutie upravila v obave z narušenia dodávateľských sietí. Viac než dve tretiny z tovarov v hodnote 650 miliárd kanadských dolárov (455,79 miliardy eur), ktoré sa ročne prepravia medzi Kanadou a USA, zabezpečuje cestná doprava. Kanadské združenie kamiónovej dopravy odhaduje, že povinnosť očkovania by mohla z kľúčovej kamiónovej dopravy vyradiť zhruba 16-tisíc vodičov. To je približne 10 % z ich súčasného počtu. 

Kanada pritom už teraz zápasí s vysokou infláciou, ktorú do veľkej miery spôsobilo narušenie dodávateľských sietí. Inflácia dosiahla v novembri 4,7 %, čo predstavuje vyše 18-ročné maximum.(1 EUR = 1,4261 CAD)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok