Podľa novej štúdie majú ľudia po nákaze omikronom ľahší priebeh. Pomáhajú aj vakcíny

TA3 ČTK
12.1.2022 11:29

Nová štúdia z južnej Kalifornie naznačuje, že ľudia nakazení omikronom majú oveľa miernejší priebeh ochorenia ako po nakazení sa deltou. Podobné dáta priniesli aj predošlé štúdie z Juhoafrickej republiky, Dánska a Veľkej Británie.

Veľký prehľad opatrení: Farby niektorých okresov stmavli. Čo platí podľa Covid automatu?
TASR/AP

Výskumníci prišli k týmto záverom na základe skúmania lekárskych záznamov 52-tisíc pacientov nakazených omikronom. Dáta pochádzajú od poskytovateľa lekárskej starostlivosti Kaiser Permanente, pod ktorého patrí asi 4,7 milióna ľudí na juhu najľudnatejšieho amerického štátu.

Skúmali desaťtisíce ľudí

Vedci skúmali záznamy takmer 70-tisíc ľudí, ktorí sa nakazili koronavírusom v rozmedzí od konca novembra do začiatku januára. U troch štvrtín sa potvrdil omikron. Následne zisťovali, či pacienti skončili v nemocnici. Podľa štúdie vzniká po nákaze omikronom oproti delte o polovicu nižšie riziko hospitalizácie. Ľudia, ktorí aj po nákaze omikronom do nemocnice prišli, tam strávili v priemere o tri dni menej než po nákaze deltou. Doba hospitalizácie sa tak skrátila o 70 %.

V rámci sledovanej vzorky zomrelo 14 ľudí nakazených deltou, po infekcii omikronom len jeden človek, čo naznačuje o 91 % nižšie riziko úmrtí. Z hospitalizovaných pacientov s omikronom, ktorých sledovali v rámci štúdie, ani jeden neskončil na pľúcnej ventilácii.

Pomáhajú aj vakcíny

Zatiaľ čo údaje o ľahšom priebehu omikronu pribúdajú, vedci sa snažia prísť na to, prečo to tak je. Jedným z dôvodov by mohla byť aj zvýšená imunita, než aká bola v počiatočných fázach pandémie. Pomáhajú aj vakcíny. Podľa vedcov z Kalifornie mali zaočkovaní o 64 až 73 percent nižšie riziko hospitalizácie než osoby bez tejto ochrany. Aj medzi nezaočkovanými však nákaza omikronom viedla k nižšiemu počtu hospitalizácií ako pri delte.

Podľa šéfa výskumu a epidemiológia z Kalifornskej univerzity v Berkeley Josepha Lewnarda sú nové dáta znamením toho, že nákaza omikronom je vo svojej podstate menej závažná. Štúdie na zvieratách tiež ukázali, že novému variantu sa príliš nedarí v pľúcnom tkanive a nespôsobuje tak jeho zápal, čo je najčastejšou príčinou vážnejších komplikácií pri Covide-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok