Bývalí politici kritizujú prezidentku. Chcú, aby dala obrannú dohodu s USA posúdiť na Ústavný súd

TA3 TASR
10.1.2022 10:50

Skupina bývalých politikov a právnikov v pondelok zaslala verejnú výzvu prezidentke Zuzane Čaputovej. Požadujú, aby využila svoju právomoc a predložila Ústavnému súdu SR návrh na posúdenie, či je medzinárodná zmluva o obrannej spolupráci medzi SR s USA v súlade s Ústavou Slovenskej republiky.

Rozsvietenie vianočného stromčeka pred prezidentským palácom
TA3 / David Duducz

Informoval o tom prezident občianskeho združenia Zjednotení za mier a iniciátor verejnej výzvy Eduard Chmelár. "Znepokojuje nás, že ako hlava štátu, ale aj hlavná veliteľka ozbrojených síl Slovenskej republiky, ste sa doteraz k tejto zmluve nevyjadrili. Pritom ide o jednu z vašich najsilnejších právomocí. Je neprimerané, ak nechceme povedať, že alibistické, aby prezidentka republiky stála mimo tohto procesu a mimo tejto diskusie," píše sa vo vyhlásení.

Výzvu podpísali okrem Chmelára aj bývalý predseda vlády Slovenskej republiky Ján Čarnogurský, emeritný sudca Ústavného súdu Slovenskej republiky Ján Drgonec, bývalý minister vnútra Vladimír Palko a bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová. Viac ako 70 pripomienok odbornej i laickej verejnosti svedčí podľa nich o tom, že existujú vážne pochybnosti o súlade tejto zmluvy s Ústavou Slovenskej republiky.

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi SR a USA (DCA) by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná, alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

V prvej vlne má dohoda umožniť čerpať približne 100 miliónov dolárov na modernizáciu obrannej infraštruktúry. Akákoľvek infraštruktúra, ktorá bude postavená, bude majetkom SR. Dohodu kritizovala aj opozičná parlamentná strana Smer-SD či mimoparlamentný Hlas-SD. Dohodu, naopak, podporuje premiér Eduard Heger (OĽANO) či minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok