Čína vyhlásila lockdown pre vyše milión obyvateľov mesta Jü-čou, dôvodom boli tri prípady covidu

TA3 TASR
4.1.2022 12:20

Úrady v stredočínskom meste Jü-čou zaviedli od utorka lockdown pre vyše milión miestnych obyvateľov po tom, ako tam objavili tri asymptomatické prípady ochorenia Covid-19.

Wu-Chan
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP. Jü-čou je po 13-miliónovom meste Si-an, taktiež ležiacom v strednej časti krajiny, druhým, v ktorom v posledných týždňoch zaviedli prísny lockdown.

V meste Jü-čou so zhruba 1,17 miliónmi obyvateľov, ktoré sa nachádza v provincii Che-nan, bol za účelom prevencie šírenia nákazy zavedený zákaz vychádzania. Na uliciach boli zriadené kontrolné stanovištia a pohyb obyvateľstva budú kontrolovať aj občianske hliadky. V meste okrem toho pozastavili fungovanie autobusovej dopravy a taxislužieb a uzavreli nákupné centrá, múzeá a turistické atrakcie.

Čína v utorok zaznamenala ďalších 175 nových prípadov koronavírusu vrátane piatich v provincii Che-nan a ôsmich ďalších v ohnisku spájanom s textilnou továrňou v meste Ning-po v provincii Če-ťiang na východe krajiny. V Si-ane, v ktorom platí lockdown už takmer dva týždne, hlásili v utorok 95 novoinfikovaných. Ako pripomína AFP, od 9. decembra zaznamenali v tejto metropole provincie Šen-si viac ako 1600 prípadov nákazy, hoci tam denné prírastky infikovaných začali v posledných dňoch klesať.

Pracovníci miestnych úradov, ktorých centrálna vláda v Pekingu viní z toho, že nedokázali zabrániť šíreniu vírusu, sú často odvolávaní alebo trestaní, čo vedie jednotlivé provincie k zavádzaniu čoraz prísnejších protiepidemických opatrení. Ako pripomína AFP, v Si-ane boli takto nedávno odvolaní zo svojich funkcií dvaja členovia komunistickej strany pre ich "nedostatočnú dôslednosť pri predchádzaní a kontrole epidémie".

V Číne, kde zaznamenali prvé prípady nákazy novým druhom koronavírusu v meste Wu-chan koncom roka 2019, sa - vďaka zavedeniu prísnych kontrol na hraniciach, cielených lockdownov, karanténnych opatrení a stratégii nulovej tolerancie covidu  - dlho darilo obmedzovať šírenie nákazy na minimum. 

Druhá najväčšia ekonomika sveta však v súčasnosti bojuje s výskytom nových lokálnych ohnísk nákazy vo viacerých mestách vrátane najvýznamnejších ekonomických a obchodných centier.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok