Mikloško chce v parlamente upozorniť na prenasledovanie Falun Gongu

SITA
25.11.2012 12:00

Poslanec Národnej rady SR Jozef Mikloško (KDH) chce, aby parlament aspoň na úrovni zahraničného výboru upozornil na problém prenasledovania a možného odoberania orgánov ľuďom praktizujúcim učenie Falun Gong v Číne.

Mikloško chce v parlamente upozorniť na prenasledovanie Falun Gongu
SITA

Násilie páchané na prívržencoch meditačného cvičenia Falun Gong si už podľa poslanca všimol Európsky parlament, ale aj americká snemovňa reprezentantov. "Myslím, že aj Slovensko by mohlo k tomuto zaujať nejaké stanovisko," povedal poslanec za KDH. Mikloško by preto chcel, aby zahraničný výbor prijal rezolúciu alebo vyhlásenie, v ktorom by na tento problém upozornil a prenasledovaným vyjadril podporu.

S návrhom kresťanského demokrata sa úplne nestotožňuje predseda výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD). Poslanci by si podľa neho mali najprv zvážiť, aké dôsledky pre Slovensko môže mať schválenie rezolúcie voči Číne. Záležitosť preto Blaha odporúča v prvotnej fáze prediskutovať so slovenským ministerstvom zahraničných vecí. "Nechcem tým zľahčovať túto problematiku, lebo v Číne sa naozaj dejú veci, na ktoré z európskeho hľadiska ťažko nájsť nejaké ospravedlnenie. Ale môžeme my naozaj takto určiť Číne, čo je správne a nech to dodržuje? A čo keď to bude chcieť Čína od nás? Je to od nás miera istého bieleho šovinizmu, ktorý je tu už stáročia," oponoval Blaha.

Samotný rezort diplomacie hovorí, že otázku dodržiavania ľudských práv v Číne sleduje pozorne. "V tejto súvislosti je potrebné uviesť, že zatiaľ sa nepodarilo vierohodným spôsobom preukázať tvrdenia o odoberaní orgánov členom Falun Gong," povedal agentúre SITA hovorca ministerstva zahraničia Boris Gandel. Rezort sa podľa neho stotožňuje s navrhnutým riešením OSN, ktorá vyzýva Čínu, aby pristúpila k nezávislému vyšetrovaniu, prípadne aby nezávislým vyšetrovaním poverila tretiu stranu. Násilné odoberanie ľudských orgánov, ktorého sa má Čína údajne dopúšťať, je totiž podľa Gandela v príkrom rozpore s medzinárodnou úpravou ľudských práv a základných slobôd.

Duchovné a telesné cvičenie Falun Gong bolo prvýkrát predstavené v Číne v roku 1992. Základom filozofie je harmonický, nesebecký a ohľaduplný život postavený na princípoch pravdivosti, súcitu a znášanlivosti. Čínska administratíva v začiatkoch cvičenie vítala, od konca deväťdesiatych rokov ale prívrženci hnutia čelia prenasledovaniu. Komunistická strana Číny podľa wikipédie vidí vo Falun Gong potenciálnu hrozbu a konkurenciu pre veľký počet niekoľko desiatok miliónov priaznivcov a nezávislosť od štátu a ideológie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok