Svoje pôvodné výroky si rozmyslel. Rostas do väzby nepôjde, zaplatil pokutu

TA3 TASR
30.12.2021 11:26

Šéfredaktora kontroverzného časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostasa odsúdili ešte koncom októbra za hanobenie rasy a národa. Krátko po rozsudku jeho obhajca tvrdil, že pokutu nezaplatí a bude "politickým väzňom". Rostas si to napokon rozmyslel.

Svoje pôvodné výroky si rozmyslel. Rostas do väzby nepôjde, zaplatil pokutu
TASR/Martin Baumann

Do väzenia mal ísť na tri mesiace, ak by nezaplatil pokutu. Rostas si to však rozmyslel a podľa hovorkyne Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Kataríny Kudjákovej peňažný trest vo výške štyritisíc eur zaplatil 23. decembra. Informoval o tom portál Aktuality.sk.

Chcel nastúpiť na výkon trestu

Ešte pred pojednávaním Najvyššieho súdu boli jeho vyjadrenia iné. Vo videu na svojom Facebooku zopakoval, že radšej nastúpi na výkon trestu. „Ak aj napriek všetkému mám byť súdený a odsúdený, či už podmienečne, alebo nepodmienečne, ako si to niekto želá, za moje slová a za môj názor, potom bude pre mňa cťou slúžiť ako svedomie národa za svoj názor publikovaný v Zem a Vek a nastúpiť ako politický väzeň do výkonu trestu v zvrátenom režime, kde vládne luza a bezcharakterní zločinci,“ uviedol.

Najvyšší súd zamietol odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a aj obžalovaného a rozhodol o jeho vine. Obžalovaný nebol v súdnej miestnosti, keďže si odmietol nasadiť rúško. Zastupoval ho jeho obhajca Ľubomír Hlbočan. Prvotný rozsudok vydal ešte Špecializovaný trestný súd v Pezinku v decembri roku 2019. 

Článok v časopise a podnecovanie nenávisti

Podľa obžaloby v máji 2017 zverejnil Tibor Eliot Rostas v časopise článok s názvom Klin Židov medzi Slovanmi, v ktorom uviedol citácie údajných myšlienok rôznych osobností slovenskej histórie, v ktorých vyjadrovali negatívne postoje k židovskej komunite.

Podľa prokuratúry tým uvádzal do obehu a rozširoval extrémistické materiály a spáchal takýto čin verejne. Ďalej verejne hanobil skupinu osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu alebo pre ich náboženské vyznanie. 

Zároveň podľa prokuratúry verejne podnecoval k nenávisti voči skupine osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu a náboženské vyznanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok