Do popredia sa dostávajú zelené fondy. Ide o udržateľnosť alebo marketingový ťah?

TA3
27.12.2021 08:18

Investovanie do spoločensky a ekologicky zodpovedných firiem je čoraz populárnejšie. Stále viac bánk a finančných spoločností ponúka klientom takzvané ESG fondy. Podľa niektorých odborníkov ide však zatiaľ skôr o marketingový ťah, aj keď s dobrou myšlienkou.

Zelené fondy sú trendom najmä u mladých ľudí, ktorým okrem zhodnotenia záleží aj na tom, kam dávajú svoje peniaze. Označenie ESG môže získať len firma alebo fond, ktoré plnia viaceré ekologicky a spoločensky priaznivé kritériá.

„ESG je o trvalej udržateľnosti, zodpovednosti a o firmách, ktoré sa správajú prijateľne k životnému prostrediu a k spoločnosti,“ vysvetlil riaditeľ Partners Investments Maroš Ovčarik.

Značky ESG udeľujú firmám súkromné ratingové agentúry. Práve tu sa ale skrýva zatiaľ najväčšia slabina systému. Agentúry vyberajú za pridelenie značky poplatky a chcú ich rozdať čo najviac. Výsledkom je, že index ESG firiem na 95 percent kopíruje súhrnný index všetkých akciových spoločností. Toto označenie nedostalo len zopár zbrojárskych, uhoľných a ropných firiem.

„Bude trvať ešte nejaký čas, kým sa vytvorí väčší tlak na ESG známky, aby to bolo naozaj kvalitatívne rozlíšenie a nie len marketingová nálepka,“ myslí si analytik Across Private Investments Dominik Hapl.

Napriek nedokonalostiam považujú odborníci vytvorenie systému zodpovedných investícií za krok správnym smerom. Čo sa týka výkonnosti, ESG index dokonca mierne tromfol aj sumárny trhový benchmark.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok