Bude omikron vrcholom? Podľa šéfa WHO pre Európu je ťažké to predpovedať, vírus stále prekvapuje

TA3 TASR
20.12.2021 20:19

Svetová zdravotnícka organizácia nevie, kedy pandémia ochorenia Covid-19 vo svete skončí, ale vie, ako tomu môžu ľudia dopomôcť. Vyhlásil to v pondelok v Bratislave riaditeľ regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu Hans Kluge. V tejto súvislosti spomenul zvýšenie miery zaočkovanosti, posilňovacie dávky vakcíny, nosenie rúšok či respirátorov, vetranie vnútorných priestorov a nové liečebné postupy.

Ilustračný záber
TA3 / David Duducz

Žiadna vláda v Európe podľa neho nemá v rukách jednoduché riešenia. "Jediná cesta, aby sme sa z toho dostali, je stáť spolu, rešpektovať vedu a jej zistenia, prijímať opatrenia na základe vedeckých poznatkov a rešpektovať aj vládou schválené pravidlá," skonštatoval.

Pandémia podľa neho nemusí dominovať v životoch ľudí. Cestu vidí v očkovaní proti Covid-19. "Vakcíny sú bezpečné a zachraňujú životy," povedal s tým, že nakoniec všetci imunitu získame, a to buď prekonaním ochorenia alebo vakcináciou. "Bez očkovania však môže dôjsť k veľkému počtu úmrtí. Musíme robiť všetko preto, aby sme maximalizovali mieru zaočkovanosti a najmä u staršej populácie," skonštatoval. Podľa neho oproti minulému roku je veľký rozdiel v nástrojoch i poznaniach, ako s novým koronavírusom bojovať.

Povinné očkovanie ako posledný krok

V prípade nového variantu omikron deklaroval, že Svetová zdravotnícka organizácia bojuje so všetkými variantmi a stratégia sa nemení. Či je tento variant "vrcholom", povedať nevedel. "Nikto netuší. Tento vírus nás stále prekvapuje," poznamenal. Povinné očkovanie vníma ako posledný možný krok. Predtým by sa podľa neho malo urobiť všetko preto, aby sa ľudia dali dobrovoľne zaočkovať a mali prístup ku korektným informáciám.

"Výnimočné časy si však často vyžadujú výnimočné opatrenia," vyhlásil. To, či k povinnému očkovaniu dôjde, je, ako tvrdí, rozhodnutie danej krajiny. Ako podotkol, povinné očkovanie totiž môže zvýšiť mieru nedôvery a sociálneho vylúčenia. "Verejnosti by sa malo pripomínať, čo je cieľom vakcinácie, že zabraňuje ťažkému priebehu ochorenia i úmrtiam," uviedol.

Všetci podľa neho nesú zodpovednosť chrániť nemocnice pred kolapsom a nedovoliť, aby boli zahltené len pacientmi s Covid-19. "Existujú totiž aj iné ochorenia a problémy," spresnil.

Kluge je na pracovnej návšteve Slovenska, v rámci ktorej s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským podpísali dvojročnú dohodu o spolupráci medzi Slovenskou republikou a Svetovou zdravotníckou organizáciou. Stretol sa tiež s premiérom SR Eduardom Hegerom, so zástupcami Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR i členmi konzília odborníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok