Ako prežiť pokojné Vianoce aj počas pandémie? Odborníci vydali odporúčania

TA3
20.12.2021 15:12

Iniciatíva Veda pomáha a konzílium odborníkov vydali spoločné odporúčania pre pokojné Vianoce. Informuje o tom Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti.

vianoce vianočný stromček ozdoby sviatok 1140 px (SITA/Marko Erd)
vianoce vianočný stromček ozdoby sviatok 1140 px (SITA/Marko Erd)

"Očkovanie stále zostáva spoľahlivou ochranou pred ochorením Covid-19. Ani ono však pri variante omikron nedokáže dostatočne chrániť pred nakazením. Vedecké štúdie ale potvrdzujú, že vakcína aj naďalej predstavuje najlepšiu ochranu pred vážnym priebehom ochorenia, najmä po zaočkovaní tromi dávkami. Snažme sa pochopiť aj tých, ktorí sa obávajú a zdieľajme s nimi svoje pozitívne skúsenosti s očkovaním," uvádza rezort zdravotníctva na sociálnej sieti. 

Odporúčajú aj respirátory. "Vďaka dobre nasadenému respirátoru môžeme výrazne znížiť vírusovú nálož, ktorej sme vystavení pri stretnutí s infikovanou osobou," tvrdia Veda pomáha a konzílium odborníkov, ďalej upozorňujú, že počas najbližšej pandemickej vlny bude ťažké dlhodobo sa chrániť pred infekciou. 

Podľa odporúčaných opatrení pomôže aj to, ak sa ľudia počas vianočných sviatkov budú stretávať len s úzkou skupinou ľudí, ideálne do šesť osôb. Pri kontakte v interiéri mimo týchto skupín odporúčajú používať respirátory, pri príznakoch choroby pomôže aj izolácia.

Po úzkom kontakte s nakazenou osobou odporúčajú obmedziť  svoje kontakty a urobiť si domáci test aspoň každý druhý deň v priebehu jedného týždňa bez ohľadu na to, či ste zaočkovaní alebo nie. Takisto odporúčajú urobiť si opakovane test počas 3-4 dní pred stretnutím s blízkymi.

Pozor na návštevy zo zahraničia

"Požiadajme sviatočné návštevy zo zahraničia, aby sa dali pred príchodom na Slovensko zaočkovať treťou dávkou. Ak prichádzajú z oblastí vysokého výskytu variantu omikron, zvážme, či je návšteva nevyhnutná. Poprosme návštevníkov, aby sa dali otestovať tesne pred cestou na Slovensko, a to aj vtedy, ak sú kompletne zaočkovaní. Po príchode na Slovensko by sa mali pravidelne testovať aspoň samotestom minimálne každé dva dni v priebehu jedného týždňa," upozorňujú v odporúčaniach. 

Pravidelné vychádzky, šport, správna životospráva a vyvážená strava taktiež môžu pomôcť k udržiavaniu imunity na čo najlepšej úrovni. "Venujme sa počas sviatkov činnostiam, ktoré nám robia radosť. Vyhnime sa stresu, najmä tomu, čo prinášajú sociálne siete. Oddýchnime si od záplavy údajov a strávme sviatočné chvíle so svojimi blízkymi a pri svojich záľubách," dodávajú iniciatíva Veda pomáha a konzílium odborníkov na záver.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok