Roberta Fica ešte pred avizovaným protestom zadržala polícia

TA3 TASR
16.12.2021 18:28

Šéf strany Smer-SD na štvrtok večer zvolal protest proti aktuálnej vláde i prezidentke Zuzane Čaputovej. Ešte predtým, ako sa mal začať, ho však zadržala polícia.

Opozičný Smer naplánoval protest formou autosprievodu. Začať sa mal na Tyršovom nábreží v Bratislave. Robert Fico už skôr tvrdil, že napriek vyhlásenému núdzovému stavu bude akcia v súlade so zákonom, keďže protestujúci budú vo svojich autách. Po príchode na tlačovú besedu ale skončil v rukách polície. Tá ho odviezla na výsluch.

"Takto vyzerá demokracia v priamom prenose. Chceli sme urobiť pokojný sprievod cez Bratislavu," reagoval Fico krátko po zadržaní políciou.

"Predsedu strany Roberta Fica práve odviedli na policajné oddelenie na Lermontovovej ulici, aby zmrazili dnešnú rozlúčku s demokraciou, vyjadrenie nesúhlasu s politikou vlády a jej hovorkyne prezidentky Čaputovej," napísala strana na sociálnej sieti.

Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár v súvislosti s policajným zákrokom vyhlásil, že protestujúcich to nezastaví. Nemyslí si, že policajti konali z vlastného presvedčenia, ale z donútenia. Ubezpečil, že v proteste budú pokračovať a dokončia to, čo majú pripravené bez toho, aby porušovali pravidlá. "Nezastaví to ani nás, ani bežných ľudí, ktorí nesúhlasia s tým, čo sa na Slovensku deje," povedal na brífingu Blanár.

Poslanec Ľuboš Blaha hovorí o fašizme a policajnom terore. Policajný zásah prirovnal k zákroku "gestapákov". Zdôraznil, že strana za Ficom stojí. Je presvedčený, že Fico neurobil nič zlé a protizákonné. Pripomenul, že odpor vyjadrujú najbezpečnejšie a najpokojnejšie. Zásah označil za brutálny.

Exminister vnútra Robert Kaliňák zo Smeru-SD považuje zásah za nezákonný. Poukázal na to, že na obmedzenie osobnej slobody poslanca je potrebný súhlas Národnej rady SR, ktorý v tomto prípade absentuje. Predpokladá preto, že Robert Fico bude v krátkej dobe prepustený. Kaliňák hovorí o hrubom pošliapaní demokracie a zneužívaní právomocí verejného činiteľa. Verí, že bude vyvodená adekvátna zodpovednosť. V súvislosti s protestom podľa neho neporušili žiadne protipandemické opatrenia. Sprievod áut mestom nie je podľa neho zakázaný.

Verejné zhromaždenia sú počas núdzového stavu zakázané. Polícia preto tento týždeň zadržala aj záchranárov, ktorí prišli protestovať pred parlament.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok