Sudca odmieta pojednávať s rúškom či respirátorom. Naspäť do práce ho zatiaľ nepustia

TA3 TASR
15.12.2021 15:02

Súdna rada SR sa v stredu na zasadnutí dohodla na predĺžení dočasného pozastavenia výkonu funkcie sudcovi Daliborovi Miľanovi do 21. mája 2022. Sudca odmieta aj naďalej pojednávať s rúškom či respirátorom.

talar sudnictvo 1140 px (SITA/Karol Slezáček)
SITA/Karol Slezáček

Za návrh o predĺžení dočasného pozastavenia hlasovalo 15 členov rady. Rada sudcovi výkon funkcie pozastavila na zasadnutí 18. júna.

Sudca Miľan i naďalej pred ňou trval na tom, že aj po prípadnom obnovení jeho funkcie chce pokračovať v súdnych pojednávaniach bez prekrytia horných dýchacích ciest. Rovnako naďalej odmieta nosiť rúško vo vnútri budovy súdu. "Doteraz nebol prijatý zákon, ktorý by nariaďoval nosenie rúška pre zdravého človeka," uviedol. Argumentoval i medzinárodnými dohovormi a právom na život s tým, že rúška bránia základnej potrebe - dýchaniu.

 Právny zástupca sudcu Peter Weis poukázal na to, že neexistuje právny základ na dočasné pozastavenie výkonu funkcie. "Súdna rada tým, že pozastavila výkon jeho funkcie, prekročila svoje kompetencie a bolo to nezákonné. Sudca Miľan ani po pol roku po pozastavení funkcie nečelí žiadnemu trestnému konaniu," zdôraznil pred hlasovaním Súdnej rady Weis. Súdna rada sa s argumentáciou Miľana a Weisa nestotožnila a rozhodla o predĺžení dočasného pozastavenia výkonu funkcie sudcu.

Sudca Miľan odmietal pojednávať s použitím prostriedkov na prekrytie dýchacích ciest, pričom v tejto súvislosti nerešpektoval príkazy predsedníčky Okresného súdu Zvolen. Na pojednávaní konanom 31. mája jej uložil poriadkovú pokutu 300 eur za to, že ho o to žiadala.

Miľan pred Súdnou radou SR v júni tvrdil, že vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR sú nulitné a preto mu nevznikla povinnosť nosiť rúško alebo respirátor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok