S koronavírusom sa musíme naučiť žiť, myslí si Šipoš. Vláda politikárči na úkor zdravia ľudí, tvrdí Tomáš

TA3
12.12.2021 13:04

Bola to len otázka času. Nový variant koronavírusu - omikron potvrdili v sobotu už aj na Slovensku. V čase, keď dochádza k uvoľňovaniu opatrení, čo kritizuje Konzílium odborníkov. Počúvajú ich vôbec politici? Na otázky nám v relácii V politike odpovedali predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš a podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Erik Tomáš.

eriktomas.jpg
TA3

S koronavírusom sa musíme naučiť žiť, tvrdí Šipoš

Michal Šipoš je za prísnejšie opatrenia. Podľa jeho názoru si však treba uvedomiť, že Slovensko nemôže donekonečna všetko zatvárať. "Myslím si, že postupné uvoľnovanie je na mieste, musíme sa s tým vírusom naučiť žiť," uviedol. Prioritou podľa neho je, aby sa, čo najviac ľudí dalo zaočkovať, čo by pomohlo k tomu, aby sa odbremenili nemocnice a pomohlo sa tým najohrozenejším skupinám. Myslel tým ľudí nad šesťdesiat rokov.

Erik Tomáš si myslí, že vláda nemá momentálnu situáciu pod kontrolou. Vláda podľa neho rezignovala na odporúčania odborníkov. "Každá strana sa snaží do tých svojich opatrení dať niečo, čo sa zapáči jej voličom a takto to potom vyzerá," uviedol. "Najprv nezatvárame školy, ale zatvárame obchody. Potom zasa otvárame školy a otvárame obchody," pokračoval. Podľa neho vo vláde panuje obrovský chaos "čo je také priznačné pre túto vládnu koalíciu," doplnil. 

Vláda podľa Tomáša politikárči

Vláda podľa neho "politikárči" na úkor zdravia ľudí. "Jednoducho neprijímajú tie opatrenia veľmi presne, veľmi konzistentne a hlavne zrozumiteľne pre ľudí," poznamenal. Erik Tomáš je názoru, že v momente, keď sa u nás situácia začínala zhoršovať, mal sa na Slovensku prijať prísnejší a precíznejší lockdown, v ktorom by sa aj robustnou ekonomickou pomocou pomohlo podnikateľom a rodičom.

Kritizoval aj otváranie obchodov v režime OP. "Keď už sa teda otvorili obchody pre prekonaných a očkovaných, nerozumieme, prečo by nemohli byť otvorené aj pre testovaných," podotkol. "Človek s tým testom je v tom momente najviac zdravý a najviac bezpečný zo všetkých tých ľudí," pokračoval. Následne by podľa jeho slov mohlo dôjsť k otvoreniu nie len obchodov a služieb, ale aj reštaurácií. Tvrdí tiež, že všetky prevádzky by mali fungovať v režime OTP, nie v režime očkovaní, prekonaní. "To by ešte viac pomohlo gastru, lebo by prišlo ešte viac zákazníkov." 

V súvislosti so spustením motivačnej očkovacej kampane, ktorá bude prebiehať celý týždeň, Šipoš reagoval, že na žiadnu aktivitu týkajúcu sa motivácie nie je neskoro. Je za to, aby sa využili všetky motivačné nástroje. Otázka povinného očkovania podľa neho bude na stole až keď sa vyčerpajú všetky dobrovoľné možnosti. Zároveň vyzval opozíciu, aby využila dôveru svojich voličov a vyzvala ich k očkovaniu.

Hlas-SD je proti povinnému očkovaniu

Tomáš reagoval, že súčasná vláda s jej nízkou dôveryhodnosťou v očiach občanov ich svojimi kampaňami od očkovania skôr odrádza, než motivuje. Opakovane pripomenul, že Hlas je proti povinnému očkovaniu. "Preto radšej podporujeme dobrovoľné možnosti očkovania, ako je napríklad motivačný príspevok." 

Dodal, že zmena poukazov na hotovosť bola podstatná podmienka opozície. "Odhodili sme v tomto prípade politické tričká." Tomáš dúfa, že sa rovnako zachová koalícia pri schvaľovaní predloženého návrhu, ktorý má finančne podporiť všetkých seniorov. "My budeme dôchodcom vyplácať toľko, koľko v rozpočte máme na to, aby sme nezadlžovali túto krajinu," reagoval Šipoš na otázku, či hnutie podporí opozičný návrh.

V diskusii sa tiež dotkli otázky podpory podnikateľov. Šipoš si myslí, že podnikateľom by malo byť vyplatené adekvátne odškodnenie, nebránil by sa ani znižovaniu DPH pre podnikateľov na desať percent v prípade, že bude súčasťou pripravovanej daňovo-odvodovej reformy. 

Podľa Tomáša boli predchádzajúce schémy pomoci slabé, upozornil tiež, že na odškodňovací zákon sa čaká už rok. Rovnaká je podľa neho situácia s daňovo-odvodovou "revolúciou" a znižovaním DPH.

Hlas-SD sa návrh rozpočtu podporiť nechystá

Strana Hlas podľa Tomáša nepodporí návrh rozpočtu na budúci rok, považuje ho za antisociálny, rovnako nepodporí ani reformu nemocníc. Vyjadril sa aj k stretnutiu prezidentky SR Zuzany Čaputovej s lídrom Hlasu Petrom Pellegrinim, malo sa podľa neho týkať referenda, predčasných volieb a ďalších tém.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok