Zmierni sa napätie medzi Ruskom a USA? Putin a Biden začali rokovanie aj o Ukrajine

TA3 TASR
7.12.2021 16:38

Začalo sa rokovanie ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho amerického náprotivku Joea Bidena, ktoré sa koná formou videohovoru. Očakáva sa, že lídri budú diskutovať o situácii týkajúcej sa Ukrajiny a NATO.

Podľa ruských médií bude utorkovým rokovaniam zrejme dominovať téma napätia v súvislosti s Ukrajinou a rozširovaním NATO smerom na východ. Zaoberať sa však môžu aj otázkami regionálnej bezpečnosti, a to najmä situáciou v Afganistane.

Putin nedávno vyzval NATO na zastavenie svojho rozširovania smerom na východ a zároveň Severoatlantickú alianciu požiadal o právne záväzné bezpečnostné záruky. Spojené štáty medzitým obvinili Rusko z posilňovania vojenskej prítomnosti blízko hraníc s Ukrajinou, čo zo strany Kyjeva vyvolalo obavy z možnej ruskej invázie. Moskva tieto obvinenia odmietla.

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v pondelok uviedol, že Biden dá v utorok Putinovi jasne najavo, že Rusko by v prípade vojenskej ofenzívy na Ukrajinu zaplatilo vysokú cenu. Nemenovaní americkí predstavitelia podľa agentúry Reuters Moskvu varovali, že v prípade invázie na Ukrajinu príde k zavedeniu nových sankcií proti Rusku.

Utorkové rokovanie lídrov Ruska a USA je v poradím piatym rozhovorom oboch prezidentov, odkedy sa Biden ujal svojej funkcie. Putin s Bidenom predtým spoločne rokovali na júnovom summite v Ženeve a niekoľkokrát spolu tiež telefonovali, pripomína TASS. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že utorkové rokovanie prezidentov sa môže pretiahnuť, keďže nemá presne stanovený časový rámec, ale bude trvať "toľko, koľko bude potrebné".

O napätí medzi Ruskom a USA sme sa rozprávali aj s analytikom Pavlom Havlíčkom. Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok