Európska agentúra schválila podanie rôznych vakcín u jedného človeka

TA3 TASR
7.12.2021 13:52

Európska agentúra pre lieky vo svojom utorkovom vyhlásení schválila používanie vakcín proti covidu od rozličných výrobcov pre jednotlivé fázy očkovania vrátane posilňujúcich dávok u tých istých osôb.

USA
TASR/AP

"Dôkazy zo štúdií heterologického očkovania naznačujú, že kombinácia vakcín založených na vírusových vektoroch a mRNA vakcín vytvára dobrú úroveň protilátok proti vírusu spôsobujúcemu ochorenie Covid-19 (SARS-CoV-2) a vyššiu imunitnú odpoveď na úrovni T-buniek než pri použití tej istej vakcíny (homologické očkovanie), či už ide o primárne očkovanie, alebo posilňovací režim," píše na svojej webovej stránke Európska agentúra pre lieky.

Jednotlivé osoby vo výskume dobre znášali heterologické očkovanie, zdôrazňuje lieková agentúra. "Použitie vakcíny na báze vírusového vektora ako druhej dávky v programe primárneho očkovania, ako aj požitie dvoch rozličných mRNA vakcín je menej preskúmané," priznáva Európska agentúra pre lieky. Spoločne s Európskym centrom pre kontrolu chorôb pripomenula, že takáto stratégia poskytne jednotlivým krajinám viac možností v podávaní vakcín, napríklad v prípade momentálnej nedostupnosti konkrétnej očkovacej látky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok