Dohodli sa. Obchody sa otvoria už v piatok, časť škôl prejde na dištančné vzdelávanie

TA3 TASR
7.12.2021 14:27

Predseda vlády Eduard Heger na tlačovej besede oznámil, že koaličná rada dospela k dohode o protipandemických opatreniach. Zákaz vychádzania má platiť aj naďalej, obchody sa otvoria už v piatok a niektoré školy prejdú na dištančnú formu vzdelávania.

Zákaz vychádzania bude platiť aj naďalej

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský oznámil, že obchody pre zaočkovaných a prekonaných sa otvoria od 10. decembra, zákaz vychádzania však ostane v platnosti. Zatiaľ sa majú otvárať obchody, nie však gastroprevádzky. Služby sa majú uvoľniť od 17. decembra, hotely a cestovný ruch od 25. decembra. "Je možné, že po rokovaniach a diskusiách s odborníkmi to bude o týždeň skôr," skonštatoval minister.

Lengvarský povedal, že vývoj pandémie budú sledovať a v prípade zhoršenia situácie sa budú musieť opatrenia zmeniť. "Verím tomu, že tá situácia sa nebude akútne zhoršovať," povedal. Heger doplnil, že od piatka sa majú sprístupniť aj bohoslužby v kostoloch v režime OP s obmedzenými kapacitami.

Lengvarský potvrdil, že dá vypracovať aj právnu analýzu možností zavedenia povinného očkovania a súčasne aj návrh právnej analýzy prípadnej finančnej spoluúčasti nezaočkovaných ľudí na liečbe covidu.

Režim v školách

Od pondelka 13. decembra prechádza druhý stupeň základných škôl a stredné školy na dištančné vzdelávanie. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová doplnila, že druhý stupeň ZŠ a SŠ sa majú vyučovať online formou päť dní. Následne budú vianočné prázdniny. Je to podľa nej kompromis za otvorenie obchodov. 

Viac slobody pre zaočkovaných je podľa nej motiváciou dať sa zaočkovať. V tom vidí jediné východisko z pandémie. Verí, že po prázdninách sa školy otvoria, poukázala na vysoké percento zaočkovaných učiteľov i žiakov. "Určite bude snaha, aby tam, kde sú zaočkované školy, kde to funguje, boli prezenčne otvorené tak, ako je nastavený školský automat. To bude SaS s ministrom školstva presadzovať," avizovala.

Zmena v odmenách pre seniorov

Minister financií a šéf OĽANO Igor Matovič informoval, že koalícia sa dohodla, že namiesto 500-eurových poukazov by mala seniorov nad 60 rokov k očkovaniu motivovať suma 300 eur v hotovosti.

Ľudia nad 60 rokov, ktorí už dostal tretiu dávku vakcíny, alebo sa na ňu do Vianoc zaregistrujú, získajú 300 eur v hotovosti. Po druhej dávke tak bude potrebná aj tretia, aby bol vyplatený bonus 300 eur v hotovosti. Tí, ktorí už absolvovali prvú dávku a do Vianoc sa zaregistrujú na druhú davku, pričom si ju nechajú pichnúť do 15. januára, získajú 200 eur v hotovosti. Seniori, ktorí sa zaregistrujú do Vianoc na prvú dávku, získajú taktiež 200 eur v hotovosti.

V stredu by mala vláda oznámiť aj hraničný počet pacientov v nemocniciach, na základe ktorého bude mať Lengvarský "symbolickú ručnú brzdu" na zrušenie všetkých uvoľnení. "My sme sa zaviazali ako koaliční partneri, že to budeme akceptovať," povedal líder OĽANO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok