Dohodli sa. Obchody sa otvoria už v piatok, časť škôl prejde na dištančné vzdelávanie

7.12.2021 14:27

Predseda vlády Eduard Heger na tlačovej besede oznámil, že koaličná rada dospela k dohode o protipandemických opatreniach. Zákaz vychádzania má platiť aj naďalej, obchody sa otvoria už v piatok a niektoré školy prejdú na dištančnú formu vzdelávania.

Zákaz vychádzania bude platiť aj naďalej

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský oznámil, že obchody pre zaočkovaných a prekonaných sa otvoria od 10. decembra, zákaz vychádzania však ostane v platnosti. Zatiaľ sa majú otvárať obchody, nie však gastroprevádzky. Služby sa majú uvoľniť od 17. decembra, hotely a cestovný ruch od 25. decembra. "Je možné, že po rokovaniach a diskusiách s odborníkmi to bude o týždeň skôr," skonštatoval minister.

Lengvarský povedal, že vývoj pandémie budú sledovať a v prípade zhoršenia situácie sa budú musieť opatrenia zmeniť. "Verím tomu, že tá situácia sa nebude akútne zhoršovať," povedal. Heger doplnil, že od piatka sa majú sprístupniť aj bohoslužby v kostoloch v režime OP s obmedzenými kapacitami.

Lengvarský potvrdil, že dá vypracovať aj právnu analýzu možností zavedenia povinného očkovania a súčasne aj návrh právnej analýzy prípadnej finančnej spoluúčasti nezaočkovaných ľudí na liečbe covidu.

Režim v školách

Od pondelka 13. decembra prechádza druhý stupeň základných škôl a stredné školy na dištančné vzdelávanie. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová doplnila, že druhý stupeň ZŠ a SŠ sa majú vyučovať online formou päť dní. Následne budú vianočné prázdniny. Je to podľa nej kompromis za otvorenie obchodov. 

Viac slobody pre zaočkovaných je podľa nej motiváciou dať sa zaočkovať. V tom vidí jediné východisko z pandémie. Verí, že po prázdninách sa školy otvoria, poukázala na vysoké percento zaočkovaných učiteľov i žiakov. "Určite bude snaha, aby tam, kde sú zaočkované školy, kde to funguje, boli prezenčne otvorené tak, ako je nastavený školský automat. To bude SaS s ministrom školstva presadzovať," avizovala.

Zmena v odmenách pre seniorov

Minister financií a šéf OĽANO Igor Matovič informoval, že koalícia sa dohodla, že namiesto 500-eurových poukazov by mala seniorov nad 60 rokov k očkovaniu motivovať suma 300 eur v hotovosti.

Ľudia nad 60 rokov, ktorí už dostal tretiu dávku vakcíny, alebo sa na ňu do Vianoc zaregistrujú, získajú 300 eur v hotovosti. Po druhej dávke tak bude potrebná aj tretia, aby bol vyplatený bonus 300 eur v hotovosti. Tí, ktorí už absolvovali prvú dávku a do Vianoc sa zaregistrujú na druhú davku, pričom si ju nechajú pichnúť do 15. januára, získajú 200 eur v hotovosti. Seniori, ktorí sa zaregistrujú do Vianoc na prvú dávku, získajú taktiež 200 eur v hotovosti.

V stredu by mala vláda oznámiť aj hraničný počet pacientov v nemocniciach, na základe ktorého bude mať Lengvarský "symbolickú ručnú brzdu" na zrušenie všetkých uvoľnení. "My sme sa zaviazali ako koaliční partneri, že to budeme akceptovať," povedal líder OĽANO.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok