Bratislavčania sa môžu tešiť na nové prístrešky na zastávkach. Dopravca získal eurofondy vo výške dvoch miliónov eur

TA3 TASR
6.12.2021 15:37

Bratislavský mestský dopravca - Dopravný podnik Bratislava získal eurofondy na projekt obnovy a doplnenia prístreškov na zastávkach MHD.

Mariánska zástavka MHD 1140 px (SITA/Diana Černáková)
SITA/Diana Černáková

Z Integrovaného regionálneho operačného programu dostane takmer dva milióny eur na vyše 100 prístreškov. Dopravný podnik Bratislava ich chce obnoviť celkovo 200. Po podpise zmluvy o tom informovali v pondelok vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky Veronika Remišová (Za ľudí) a primátor Bratislavy Matúš Vallo.

"Teší ma, že vďaka financiám z IROP a štátneho rozpočtu pomôžeme zlepšiť služby MHD v Bratislave, ktorú denne využívajú stovky tisíc cestujúcich," povedala Remišová. Na modernizáciu a vybudovanie zastávok MHD v hlavnom meste pôjde podľa jej slov takmer 1,86 milióna eur. Dopravný podnik Bratislava z toho na 105 zastávkach obnoví alebo vybuduje prístrešky.

Primátor hlavného mesta podotkol, že celkovo obnovou či doplnením má v meste prejsť vyše 200 prístreškov. "Pribudnú na autobusových, trolejbusových a aj električkových zastávkach. Ich vzhľad bude v súlade s manuálom prvkov verejného priestoru, ktorý predstavil Metropolitný inštitút Bratislavy," poznamenal s tým, že jeden z takýchto prístreškov bol nedávno inštalovaný pri rekonštrukcii električkovej zastávky na Račianskom mýte.

Šéf Dopravného podniku Bratislava Martin Rybanský povedal, že pôjde o ich najväčší projekt v oblasti investícií do zastávok. Je preto rád, že jeho veľká časť bude financovaná z eurofondov. "S výstavbou by sme chceli po skončení verejného obstarávania začať v budúcom roku. Celý projekt by sme chceli dokončiť v roku 2023," priblížil. Obnova a doplnenie prístreškov má prebiehať v etapách. Niektoré prístrešky chce zaplatiť dopravca aj z dotácie vlády SR, ale aj formou komerčnej spolupráce.

Nové prístrešky sú navrhnuté tak, aby sa cestujúci čakajúci na spoj s vodičom vozidla navzájom videli. "Ich kapacita je prispôsobená frekvencii nastupujúcich cestujúcich počas prepravnej špičky. Niektoré kusy dostanú do výbavy dokonca solárne panely, takže ich prevádzka bude ekologická," avizuje samospráva.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok